PRESSUPOSTOS
Balears 07/10/2016

El Govern gastarà un 10% més sense tenir en compte Montoro

Aprovat un sostre de despesa que inclou 360 milions d’euros més que en l’exercici actual

Jaume Vinyes
4 min
Cladera, Santiago i Vidal en la roda de premsa posterior al Consell de Govern.

PalmaEl Consell de Govern va aprovar ahir el sostre de despesa per als pressupostos del 2017. Seran un màxim de 3.840 milions d’euros, un 10% més que en l’exercici anterior. La xifra s’ha aprovat sense tenir en compte el límit de dèficit ni de finançament autonòmic que ha de garantir el govern central, enrocat en la posició de no facilitar unes dades que solen donar-se a conèixer durant el mes de juliol perquè es troba en funcions. La consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, va reconèixer que el bloqueig polític a Madrid converteix en “atípica” la tramitació d’aquests pressupostos, però va assegurar que el càlcul del sostre s’ha fet seguint criteris de “rigor i prudència”; això sí, amb l’objectiu d’aprovar un “pressupost valent”. “Tenim les dades que tenim. El creixement econòmic s’ha de traslladar a les polítiques socials del Govern”, va afirmar.

Les bases del càlcul

El punt de partida del sostre de despesa ha estat l’escenari previst de creixement del PIB d’un 3,7% per al 2017. Aquesta és l’única dada, va lamentar la consellera Cladera, que el Ministeri ha facilitat a les comunitats autònomes. Respecte del límit de dèficit, s’aplica el 0,5% que es va acordar en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) del mes d’abril. Cladera va defensar que, tot i que el govern central encara no ha confirmat aquesta xifra, és la que totes les comunitats estan donant per vàlida.

El gruix principal dels ingressos, el finançament directe de l’Estat (un 75% del total), queda congelat en previsió d’un “escenari de pròrroga que tothom dóna per fet”. En aquest sentit, Cladera va subratllar que s’ha aplicat un criteri “de total prudència”, encara que el més lògic, va dir, seria esperar que el finançament milloràs.

Així doncs, els 360 milions d’euros extra que el Govern podrà gastar de més l’any vinent provindran, la major part, dels tributs cedits i propis. En la primera categoria, Cladera va assenyalar que la millora del cicle econòmic propiciarà una major recaptació, especialment en l’impost de transmissions patrimonials. La consellera també preveu, en aquest sentit, “recollir els fruits” de la reforma fiscal aprovada a principis de legislatura. Pel que fa als tributs propis, el primer exercici complet de l’Impost del Turisme Sostenible permetrà ingressar fins a 60 milions d’euros. La xifra, va admetre, és inferior als 80 que es van anunciar mentre es negociava la llei que va donar forma al tribut. Cladera va justificar aquesta rebaixa per les expectatives que hi havia en el fet que, durant les negociacions, es va accedir a bonificar la temporada baixa i a aplicar descomptes, en temporada alta, a partir del novè dia d’estada.

Futurible augment d’impostos

La possibilitat d’augmentar l’import de l’ecotaxa no està inclosa en el sostre de despesa i, per tant, no es reflectirà en la Llei del pressupost que s’ha d’aprovar abans de finals de mes. Tampoc no es preveu incloure cap nou tribut, va afirmar Catalina Cladera en referència als dos impostos de caràcter ecològic que estan negociant els grups parlamentaris, a proposta de MÉS. En aquest sentit, Cladera va admetre que s’estan “estudiant” aquestes dues noves figures impositives, però va insistir que aquest tipus de tributs “no tenen un efecte recaptatori important”, sinó que es plantegen perquè tinguin un efecte dissuasiu i reverteixen, per tant, en la conservació del medi ambient.

El PP, no obstant això, ja va encendre les alarmes davant aquest futurible augment dels impostos. La portaveu parlamentària, Marga Prohens, va demanar “responsabilitat i prudència”, i va assenyalar que “ara toca abaixar impostos i reduir el deute històric que arrossega aquesta comunitat”. “Estam en contra que a hores d’ara es posin nous impostos que gravin les butxaques dels ciutadans”, va afegir. Prohens va demanar la compareixença de la consellera per interpel·lar-la per la política en matèria tributària.

Tot i la pressió dels periodistes, però, Cladera es va mantenir ferma en la idea que “a dia d’avui” el Govern no té previst augmentar els impostos, encara que es va mostrar ambigua a l’hora de negar-ho rotundament. “Ni sí, ni no”, va arribar a respondre en una de les moltes ocasions en què se li va demanar per aquesta qüestió.

Posteriorment a la roda de premsa, fonts del Govern i de la Conselleria de Turisme van negar, per activa i per passiva, que s’estigui plantejant en l’actualitat un augment de l’ecotaxa o d’altres tributs. Una actitud que va fer recordar aquell famós cartell que penja de les parets molts bars i que diu: ‘Avui no es fia, demà sí’.

El conveni de la discòrdia condiciona els comptes, encara

La Conselleria d’Hisenda ha inclòs, en la previsió d’ingressos per al 2017, una partida de 120 milions d’euros provinents del famós conveni de carreteres subscrit l’any 2008 i del qual l’Estat encara no ha abonat 240 milions. El desembre passat es va arribar a un acord a través del qual el Ministeri es comprometia a pagar els doblers en tres anualitats de 80 milions. El ministre Cristóbal Montoro, però, ja no n’ha pagat la primera anualitat al·egant que està en funcions. Així, el Govern inclou en el sostre de despesa els 80 milions que li pertocarien i la meitat del que li deu Madrid. La consellera Catalina Cladera va defensar la inclusió d’aquesta quantitat tot i els innombrables incompliments, en aquest sentit, de l’executiu central. “Tenim una base jurídica forta i ferma firmada amb el Ministeri”, va dir. La consellera de Serveis Socials, Fina Santiago, en funcions de portaveu, va afegir que “si no els hi posam, no els podrem reclamar” .

stats