Balears 01/08/2017

El Govern troba "inacceptable" la proposta del comitè d'experts sobre el nou model de finançament

Cladera diu que la posició de les Balears es mantindrà ferma, però dubta que la reforma es faci

Carmen Buades
2 min
la consellera Cladera, acompanyada de Guillem López Casasnovas

Palma"Una oportunitat perduda". Això ha estat, per la consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, la feina feta pel comitè d'experts per a la reforma del model de finançament autonòmic. El document de conclusions presentat pel govern central a les comunitats la setmana passada és, segons la consellera, "inacceptable", "decebedor" i "no compleix les expectatives".

Pel Govern, la proposta no avança cap a les solucions als problemes que va detectar el comitè d'experts en la fase de diagnosi i no suposa una millora en el que, des de les Balears, consideren imprescindible: autonomia, corresponsabilitat i cofederalisme fiscal. Però, segons Cladera, el document no només no fa passes endavant, sinó que "és, fins i tot, una involució en autonomia fiscal".

La diagnosi dels experts definia el model de finançament actual com a poc clar, desigual o complicat i apostava per trobar l'equilibri vertical entre l'Estat i les comunitats, a més d'eliminar la clàusula 'statu quo' (que garanteix que, sempre que es faci una modificació del model, s'assegurava a les comunitats el finançament que havien rebut fins aleshores) o respectar l'ordinalitat: que les comunitats més solidàries siguin també les que més rebin.

Per Cladera, amb els resultats plantejats "no se soluciona cap d'aquests punts", ja que es proposen mesures com dotar d'autonomia fiscal les comunitats introduint copagaments a l'educació i la sanitat, una mesura frontalment rebutjada pel Govern, o permetre que les comunitats apugin l'IVA, una proposta també criticada perquè els doblers es repartirien en funció de la població de cada territori i no de la quantitat que cada comunitat hagi recaptat.

Per tot això, la consellera ha considerat aquest dimarts, acompanyada de Guillem López Casasnovas (l'economista designat pel Govern al comitè d'experts), que hi ha dubtes sobre "que hi hagi reforma del model de finançament", però les Balears mantindran la seva proposta perquè "no totes les portes estan tancades".

Per part seva, López Casasnovas ha afirmat que el finançament autonòmic és "un problema majúscul" que "necessita un canvi fonamental", però, en referència a la proposta del comitè, considera que "les coses que neixen tortes són males de redreçar". Ell va ser un dels que va emetre vots particulars contra les conclusions de l'informe perquè és un "text dispers" que "ningú se sent com a propi".

A més, l'economista ha recordat que manté la proposta de la doble via: permetre a les comunitats com les Balears, que volen assumir més responsabilitat perquè tenen més "capacitat fiscal", que ho puguin fer, però que aquelles amb "necessitat fiscal", amb més transferències de l'Estat, també en tinguin la possibilitat.

stats