Balears 09/08/2013

El Govern fixa el límit de despessa per a 2014 en 3.162 milions

El conseller d'Hisenda i Pressupostos, Josep Vicent Marí, ha destacat que la xifra suposa un increment del 2,29%

ara balears
2 min
ELS EXECUTORS  Els consellers d'Hisenda i d'Economia, Josep Vicent Marí i Joaquín García, han executat la rectificació en la política fiscal.

PalmaEl conseller d'Hisenda i Pressupostos, Josep Vicent Marí, ha anunciat avui que el Govern ha fixat el límit de despesa no financer per a 2014 en 3.162 milions d'euros, xifra que suposa un increment del 2,29% respecte de la despesa aprovada en els Pressupostos de la Comunitat de 2013.

Marí ha explicat, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Govern, que aquest ha aprovat avui el límit que s'ha pogut calcular després de la recent celebració de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera que va determinar el camí d'estabilitat pressupostària en matèria de dèficit i de sostre d'endeutament per a les comunitats autònomes.

Ha recordat que el sostre de dèficit aprovat és de l'1,47%, cosa que implica que "els pressupostos de la comunitat que estaven aprovats amb un dèficit del 0,7% passen a tenir un objectiu de l'1,47%". Per a 2014, l'objectiu de dèficit es fixa en l'1% del PIB, per al 2015 en el 0,7% i per al 2016 en el 0,2%.

Marí ha assenyalat que la fixació del sostre de despesa permetrà complir aquest objectiu de dèficit de l'1% per al 2014 i ha defensat que "és important seguir el camí d'estabilitat pressupostària i anar abaixant el dèficit perquè major dèficit suposa major endeutament".

Per fixar el sostre de recursos de què disposarà el Govern per als pressupostos de l'any vinent, l'executiu ha sumat tres conceptes: els ingressos no financers per al 2014, l'objectiu de dèficit de l'1% del PIB per a 2014 i els ajustos de comptabilitat estatal.

Els ingressos no financers ascendeixen a 2.714,3 milions (suma de lliuraments a compte del sistema de finançament, ingressos de tributs cedits i transferències del govern de l'Estat), el límit de dèficit és de 272.800.000 euros, i la configuració de comptabilitat estatal previstos (diferències de la comptabilitat pressupostària i la comptabilitat europea de comptes) és de 175.300.000 euros.

L'increment del límit de despesa en un 2,29% és lògic, en opinió de Marí, atès "el major marge de dèficit".

Segons Marí, la fixació del límit per part del Govern suposa que preveu "un escenari de reactivació econòmica i una estabilització de l'endeutament". "Fruit d'aquest marc esperam un millor comportament dels ingressos de la comunitat", ha assenyalat.

Ha recordat que la previsió de creixement del PIB per a la comunitat per a aquest any per part del Govern és del 0,3% i per al 2014, de l'1,1%.

També ha recordat que el Govern va decidir ajornar fins al setembre la tramitació parlamentària dels nous impostos (sobre envasos no reciclables, vehicles de lloguer i grans superfícies) per ampliar el període de diàleg i a l'espera de resoldre "la incògnita de la fixació de l'objectiu de dèficit".

Altres motius per ajornar-ne l'aplicació van ser la necessitat de "continuar controlant molt bé la despesa durant l'exercici i veure que les previsions d'ingressos per al 2013 s'anaven complint" i confirmar que el procés de reactivació econòmica està en marxa per poder mantenir els serveis públics.

"Alhora es tractava -segons recull el preàmbul de llei la tramitació de la qual s'ha ajornat- d'estudiar la millora del sistema de finançament, de què depenen un 80% dels ingressos i que perjudica molt greument les illes", ha dit Marí.

"El Govern pren decisions quan té tots els elements de judici sobre la taula", ha defensat Marí, i la decisió de l'executiu és ajornar la tramitació fins a setembre i decidir llavors.

stats