ENERGIES RENOVABLES
Balears 28/05/2017

El Govern estudia declarar d’utilitat pública els grans parcs fotovoltaics

Sa Caseta podria ser aprovat el juny i assentar un precedent per a Santa Cirga i Cap Blanc

Jaume Vinyas
3 min
L’ETERN DILEMA 
 Imatge aèria de la zona de la marina de Llucmajor afectada pel projecte de planta fotovoltaica de Cap Blanc, rebutjat pels veins que consideren que l’avanç en energia neta no compensa els efectes al territori.

PalmaEls serveis jurídics de la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat estan estudiant la viabilitat de declarar la utilitat pública del projecte de planta fotovoltaica de sa Caseta, a Llucmajor. Un visitplau a aquesta via permetria passar per sobre de l’informe desfavorable del Consell de Mallorca i obriria la porta perquè els polèmics projectes de Santa Cirga, a Manacor, i el Cap Blanc, a Llucmajor, fossin aprovats per la mateixa via.

Ho ha confirmat, a l’ARA Balears, el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Joan Groizard, qui assenyala que els informes del Consell, que ha informat desfavorablement dels tres projectes, són “determinants però no vinculants”. Això significa que, en cas que l’argumentació sigui sòlida, com subratlla Groizard, el Consell de Govern podria esquivar la negativa del Consell. En aquest sentit, Groizard recorda que el Pla director sectorial energètic preveu que en cas de no haver-hi cap tipus d’acord entre el plantejament urbanístic i les instal·lacions d’utilitat pública la balança es pot decantar per la banda de la utilitat pública. Sempre, recalca, justificant molt bé una sèrie de paràmetres. Els expedients es troben, actualment, travats a la Comissió de Medi Ambient, en espera del dictamen de Territori. Groizard assegura que l’informe sobre sa Caseta estarà acabat abans de l’estiu. Els altres dos ja anirien a Consell de Govern previsiblement durant la tardor.

El laberint administratiu

La Comissió insular d’ordenació del territori i urbanisme va aprovar, el passat 3 de febrer, amb les abstencions del PP i Ciutandans, un informe desfavorable respecte del projecte de parc fotovoltaic de sa Caseta, una finca d’unes 100 hectàrees de les quals una quarta part serien ocupades per plaques. En la mateixa sessió, es va aprovar l’informe, també desfavorable i en aquest cas per unanimitat, de l’expedient de Santa Cirga.

Sa Caseta ja va rebre el visitplau de la Comissió de Medi Ambient durant la passada legislatura, però encara es troba travat en el complicat engranatge administratiu que han de recórrer aquests projectes. Santa Cirga s’ha tornat a avaluar després que els promotors rebaixassin fins a la meitat l’extensió inicialment plantejada. Amb tot, cadascun d’aquests dos projectes ocupa unes 50 hectàrees, una superfície que es considera excessiva i que ja ha suscitat protestes de veïns i grups ecologistes. El Consell, per la seva banda, considera que l’impacte paisatgístic és encara “injustificat” i, per tant, la pilota es torna a trobar a la teulada de la Comissió de Medi Ambient, des d’on admeten que els expedients ja estan llestos per ser avaluats. Amb tot, esperen la resolució de Territori per no fer feina debades avaluant els efectes ambientals d’un projecte que podria ser tombat per altres motius si els serveis jurídics de Territori no hi troben una sortida raonada.

Groizard considera que, més enllà del dictamen, cal començar a debatre, de manera “global” l’etern dilema del consum de territori de les energies renovables. El director general recorda que, si s’aproven tots els projectes que hi ha sobre la taula, alguns dels qual han aixecat una gran oposició, només arribaríem a la meitat dels objectius de la Unió Europea per al 2020. Amb tot, assegura que manté obert un front amb Madrid per tal que es creï una subhasta específica per a les Balears, que permetria la viabilitat de petites instal·lacions i reduiria la temptació de promoure projectes més impactants.

Balears és un dels territoris de l’Estat (que ja està per sota de la mitjana europea) amb una menor implantació d’”energia verda”. Autoritzar tots els projectes sobre la taula permetria fer el bot fins el 10%, l’any 2020. Llavors, seríem a la meitat dels objectius marcats per la Unió Europea.

És un dels projectes més polèmics dels que hi ha sobre la taula. Tot i que el projecte inicial s’ha reduit a pràcticament la meitat, els veins de la Marina de Llucmajor s’hi oposen tant pel consum de territori que suposaria (50 hectàrres) com pels dubtes sobre la fiabilitat de l’empresa promotora.

Cobrir zones ja degradades com les teulades de les zones industrials és l’alternativa que reclamen insistentment els ecologistes. Energia afirma que no basta. Per exemple, l’hospital d’Inca cobrirà tota la superfície possible de plaques i només podrà produir el 3% de l’energia que necessita per a funcionar.

stats