Balears 27/06/2013

El Govern denuncia violència de gènere en un vídeo per la vaga

El critica perquè inclou escenes de galtades en clàssics del cinema

Enric Borràs Abelló
2 min

Palma.L'Institut Balear de la Dona, que depèn del Govern, exigeix la retirada del vídeo de l'Assemblea de Docents que convocava a l'assemblea d'ahir a Manacor, perquè el considera violència de gènere. El vídeo (que podeu veure a tinyurl.com/galtada ) enumera tots els greuges dels mestres amb el Govern i els il·lustra amb galtades de clàssics del cinema americà. Tanmateix, l'Institut Balear de la Dona reclama que "es retiri o es modifiqui"; l'entitat governamental creu que fomenta les agressions de gènere o bé denigra la dona perquè "s'hi reflecteixen imatges de violència cap a les dones".

El Govern no ha reclamat mai la modificació o la retirada de cap de les pel·lícules originals en què surten aquestes galtades -la majoria força famoses i rodades en l'època en la qual encara es feien en blanc i negre-, tampoc no ha intentat prohibir-ne la venda en DVD o la reproducció en cicles de cinèfils.

Això no obstant, l'Executiu ara sí que ha fet cas de la queixa de l'Institut de Política Familiar, que va denunciar el vídeo dels professors a l'Institut de la Dona. El col·lectiu, després d'entretenir-se a analitzar les escenes, va arribar a la conclusió que en el vídeo s'hi produïen "actes de violència, en concret 33 galtades, 4 de les quals són fetes per un home contra una dona". Les altres 29 galtades, doncs, no serien violència de gènere i s'entén que no caldria canviar-les ni retirar-les.

Absurd

Des de l'Assemblea de Docents troben "tan absurda que és ridícula" l'acusació dels dos instituts. Ni tan sols se'ls havia acudit dir res en contra de les crítiques de l'Institut de Política Familiar perquè no els havien donat cap mena de crèdit. Ahir horabaixa no havien rebut cap comunicació de l'executiu de José Ramón Bauzá i van quedar completament perplexos amb la notícia.

Amb tot, l'Institut Balear de la Dona fins i tot admet que ha fet un informe "amb una sèrie d'arguments jurídics" que els duen a exigir la retirada o modificació del vídeo. D'entre aquestes presumptes raons just destaquen la referència a dues lleis que dicten que l'entitat governamental té la funció de "vetlar pel respecte cap a les dones en tots els àmbits". Des del Govern no han volgut afegir res al comunicat, tan sols han dit a l'ARA Balears que esperen que l'Assemblea de Docents elimini o rectifiqui el vídeo i, en cas contrari, no descarten prendre altres mesures.

Segons el comunicat, l'informe també diu que "la violència exercida contra les dones, pel fet de ser dones, és la manifestació més brutal de la desigualtat que hi ha a la nostra societat i, precisament per això, cal considerar-la una xacra social que s'ha de combatre des de diferents fronts: legislatiu, educatiu, cultural i social". L'Institut Balear de la Dona considera el vídeo un cas de "discriminació de fet o de dret per raó de gènere", segons la notificació que ha enviat a l'Institut de Política Familiar i a la Conselleria d'Educació.

Això sí, cap altre departament de l'Executiu no s'ha atrevit a dir res del fragment més polèmic del vídeo dels professors, la crítica a "l'ofensiva contra la campanya dels Enllaçats" que el vídeo acompanya de la bufetada de l'Adolf Hitler de Charles Chaplin a El gran dictador .

stats