Balears 22/08/2017

El Govern vol que Red Eléctrica Española tanqui dos grups de fuel de la central d’Eivissa

Veïns de Puig d’en Valls i usuaris de la zona escolar i esportiva de sa Blanca Dona fa mesos que protesten per unes olors que consideren “insuportables”

Armando Tur
2 min
La central elèctrica d'Eivissa

EivissaLa Conselleria d’Energia del Govern balear, a través de la seva Direcció General d’Energia, recomanarà a Red Eléctrica Española tancar els grups de fuel més contaminants de la central tèrmica d’Eivissa, perquè “ja han sobrepassat la seva vida útil”. Són les conclusions dels diferents estudis que s’han portat a terme a instància dels veïns de Puig d’en Valls i dels usuaris de les escoles de S’Olivera, de Blanca Dona i de l’institut Isidor Macabich, tots situats a un radi inferior a un quilòmetre de la planta.

Aquests informes s’han redactat gràcies a l’expedient informatiu per analitzar les dades energètiques i de qualitat de l’aire iniciat dia 1 de juny i que va significar la presència a Eivissa de dos tècnics que inspeccionaren la central un dia després. Ells mateixos es varen entrevistar amb representants de l’IES Sa Blanca Dona. Justament allà, a l’institut, s’ha instal·lat una unitat mòbil de control de l’aire que analitzarà la zona fins al proper mes d’octubre.

Els possibles focus de la mala olor són dos: d’una banda, el mateix emmagatzematge que fan els titulars de la central i la gestió de combustible (fuel), i de l'altra, la combustió del fuel a la central.

Fins a principis d’agost, la central d’Eivissa havia estat cremant fuel de manera prioritària, atès que als preus publicats pel Ministeri d’Energia aquest combustible era més econòmic que el gas natural, que també es pot fer servir a la central. A principis de mes, el Ministeri ha publicat l’actualització de preus, cosa que reclamava la Conselleria d’Energia des de feia mesos i que ha permès reduir l’ús de fuel a la central.

No obstant això, si bé l’elevat consum energètic que manifesta Eivissa comporta un major ús del combustible que en altres èpoques de l’any, no se superen els valors límit dels diferents tipus de contaminants fixats per la normativa europea, ni a les estacions fixes ni a la unitat mòbil desplaçada a l’illa.

Mirada al futur

D’acord amb la informació facilitada per Joan Groizard, que ha mantingut una reunió a Eivissa amb representants del Consell i l'Ajuntament, el futur energètic de l'illa requereix augmentar la producció de renovables per desplaçar la generació tèrmica i posar en marxa l’enllaç entre Mallorca i Eivissa, fet que permetria cobrir part del subministrament mitjançant l’energia procedent de Mallorca. Aquest enllaç fa dos anys que està instal·lat, però encara no està en explotació, pendent de la corresponent resolució ministerial.

stats