VINYÒVOL
Balears 06/05/2017

Gelades importants a final d’abril

Desesperació, impotència i molta ràbia és el que senten milers de viticultors

Andreu Majoral
3 min
Gelades importants a final d’abril  Visita recomanada Wine Days 2017 de la DO Binissalem

EnòlegDesesperació, impotència i molta ràbia és el que senten milers de viticultors de moltes zones europees després d’aquest geladíssim final d’abril. Com tothom bé sap, l’evolució dels cultius depèn bàsicament de les condicions meteorològiques i aquesta segona quinzena d’abril, a bona part d’Europa, hem tingut una entrada d’aire fred que ha provocat una baixada de les temperatures i l’aparició de les temudes i terribles gelades, que han destrossat milers de quarterades de vinya i els cors i les butxaques de molts pagesos. Les gelades de primavera solen agafar la vinya en un moment en què el brot acaba de partir i és ben tendre, que la temperatura baixí dels -0.5 ºC pot produir danys importants, els ulls s’ennegreixen, el brot s’asseca i es pot perdre tota la producció. Únicament si els ulls secundaris no queden afectats la vinya seguirà el seu desenvolupament, encara que aquests brots no solen esser tan fructífers.

Ara ja en podem fer un primer balanç i podem concloure que a les Illes Balears hem tingut molta sort. A nosaltres ens afectà el 21 i el 22 d’abril, però no fou de manera generalitzada, més aviat com si s’haguessin produït lleugeres brises d’aire molt fred que cremava només per on passava. Les dues Denominacions d’Origen de Mallorca indiquen que no hi ha gaire preocupació al sector, que ha afectat un petit percentatge de vinya i de manera irregular -alguns viticultors diuen que s’han cremat els brots principals dels caps de la vinya.

A la Galícia interior i la zona d’El Bierzo el panorama és desolador. La DO Monterrei ha estat aniquilada, ja que ha perdut tota la producció. A les altres zones de la Galícia interior, com Ribeira Sacra, Ribeiro i Valdeorras, i també a la comarca lleonesa d’El Bierzo es considera que s’ha perdut entre un 70 i un 80% de la collita, però no només és una pèrdua per la verema del 2017 sinó que afectarà la del 2018, ja que l’any que ve no podran fer una poda de producció adequada i ja han informat que sol·licitaran a les administracions que declarin zona catastròfica tots aquests indrets. La gelada també ha arribat a la Ribera del Duero, La Rioja -en aquesta denominació la zona més afectada ha estat l’Alavesa i la Rioja alta-, diferents punts de Navarra, Aragó i també la Terra Alta -principalment a la zona d’Horta de Sant Joan.

Ara bé, no només ha afectat l’Estat espanyol. Segons podem llegir a diverses publicacions enològiques, tant França com Suïssa i Àustria han rebut fortes gelades que han afectat de manera generalitzada totes les Denominacions d’Origen. A Bordeus ha rebut fort la zona de Pommerol i Saint Emilion, al Jura es calcula que s’ha perdut entre un 30 i un 90%, a la Champagne parlen d’un 25% i podria continuar escrivint una llista ben llarga, i això que aquests indrets centreeuropeus estan més acostumats a tenir gelades i solen tenir activats mecanismes de protecció, com grans ventiladors a les vinyes o la utilització d’helicòpters per moure l’aire en el moment de la gelada, el reg per aspersió o els tradicionals cremadors que tenen al mig de les vinyes que recorden una ensucrada escena cinematogràfica de Keanu Reeves i Aitana Sánchez-Gijón a A walk in the clouds.

D’aquí a unes setmanes veurem més clar quina és la magnitud de la tragèdia, però el que ja podem afirmar és que sembla que aquest 2017 tindrem una forta disminució de producció de raïm a importants zones vitícoles europees.

Visita recomanada

Wine Days 2017 de la DO Binissalem

Els Wine Days Mallorca tornen aquesta pròxima setmana i enguany ens ofereixen una gran quantitat d’activitats a la zona de producció de vi de la DO Binissalem que van més enllà del simple fet de conèixer els cellers i els seus vins. Comença amb una gran festa dissabte 13 de maig a Santa Eugènia, de 18 a 23 h, amb fira i degustació de vins dels cellers conjuntament amb gastronomia dels restauradors locals, una trobada imprescindible per als amants del vi i el menjar. Del 13 a diumenge 21 de maig podreu gaudir de propostes diverses, com excursions guiades, rutes en tren per diversos cellers i indrets de la comarca, exposicions de tot tipus, conferències, teatre, concerts, vols en globus, maridatges i una gran quantitat de tasts de vins ben originals -una mica sorprès pel Wine tasting & Flamenco.

Ja fa anys que la gent de la DO Binissalem va idear aquestes jornades i sembla que cada any hi ha més activitats, més força, més il·lusió i més suport per aconseguir que la cultura del bon vi s’estengui per Mallorca. El més probable és que enguany tornin a tenir un gran èxit i sigui imprescindible reservar per poder entrar en alguna de les activitats programades. Per això i perquè no tinc prou espai per explicar-ho tot vos recoman visitar la pàgina www.winedaysmallorca.com, on trobareu el programa d’activitats.

stats