PALMA
Balears 13/08/2013

Gairebé la meitat de les queixes per renou quedaven en no-res

Cort destina dos policies a atendre'n denúncies els caps de setmana

Lluís Planas
3 min

Palma.Dos agents de la Policia Local de Palma s'encarregaran entre les 22 hores i les 3 de la matinada d'atendre les denúncies i queixes per renou que es registren a Ciutat. Aquesta unitat específica ha començat a treballar en període de prova els caps de setmana d'aquest mes i ho farà fins a final de setembre, amb la possibilitat que s'ampliï a la resta de l'any si els resultats són efectius.

L'Ajuntament de Palma va presentar ahir aquest servei com una manera de donar resposta a una de les principals queixes dels veïns els caps de setmana de l'estiu. El regidor de Seguretat Ciutadana, Guillermo Navarro, va admetre que fins ara la majoria d'aquests tipus de servei quedava sense atendre.

Segons dades municipals, entre l'1 de juny i el 9 d'agost es registraren gairebé 1.500 denúncies per renou a Palma, de les quals només es van poder atendre unes 800. Segons Navarro, la manca de personal específic feia que aquestes denúncies, la majoria de baixa intensitat, quedassin relegades per altres actuacions amb més prioritat, com agressions o controls d'alcoholèmia.

La unitat específica formada per dos agents va començar a treballar el 2 d'agost passat. Aquell cap de setmana es registraren 11 denúncies i només una va quedar sense atendre. Aquest cap de setmana passat n'hi hagué 12 i totes foren ateses, segons explicaren els responsables municipals. Sobre això, la regidora de Salut, Rosa Llobera, va explicar que el 60% de les actes que arriben són per problemes de convivència entre veïns i per molèsties generades per bars i festes.

Per la seva banda, Navarro va afegir que la majoria d'aquestes incidències té caràcter lleu i no acaba amb la imposició d'una sanció a l'infractor. No obstant això, el regidor de Seguretat Ciutadana va remarcar que es tracta de garantir el descans dels ciutadans, per la qual cosa l'Ajuntament vol posar més atenció a les denúncies. "La protecció del dret al descans dels veïns cobra una especial incidència en l'època estival, amb l'augment de visitants i d'activitats lúdiques, que poden comportar molèsties d'aquest tipus", va dir Navarro.

La unitat de reforç presentada ahir suposarà una despesa addicional de 6.000 euros, que es trauran del concepte d'hores extra de la plantilla de la Policia Local, perquè inicialment no s'hi havia destinat cap pressupost.

A la presentació d'ahir també hi era l'intendent interí de la Policia Local, Antoni Vera, qui va explicar que contràriament a allò que creu la majoria dels ciutadans, el límit de renou no és a les dotze de la nit, tot i que hi ha certa tolerància fins a aquesta hora, i que cada franja horària té un límit de decibels.

Concurs pel nou intendent

Precisament en presència d'Antoni Vera, el regidor de Seguretat Ciutadana va haver de respondre per les denúncies internes sobre el fet que el concurs oposició per cobrir la plaça d'intendent de la Policia Local està fet 'a mida' per a Vera, que ocupa el càrrec de manera provisional.

Guillermo Navarro va negar que això sigui així i que s'espera que la plaça es cobreixi "a principi de l'any que ve o com a molt tard a mitjan any". Va defensar que el procediment és "totalment obert i transparent" i disposa del vistiplau dels sindicats. El responsable municipal va voler remarcar sobre això que "s'està cercant gent molt més preparada a causa de la importància del lloc".

La creació d'una brigada específica per atendre les denúncies per renou coincideix amb la tramitació d'una nova ordenança municipal que endurirà les sancions per als infractors i que ja va generar debat social quan se'n va presentar l'esborrany el mes de maig.

Entre aquestes sancions sorprèn la regulació d'activitats a l'habitatge que puguin generar molèsties als veïns, fins i tot les pràctiques sexuals, i que poden arribar a ser multades amb 300 euros. Però també si es fa massa rebombori tocant el piano, si la rentadora està en marxa, si es mouen mobles, si es fa bricolatge o si es posa massa forta la tele.

Així mateix, l'ordenança posa límits al soroll de les obres de construcció durant els mesos d'estiu, l'ús de megafonia dins Ciutat o la prohibició de llançar vidre als contenidors de reciclatge a partir de les 22 hores, que afectarà especialment els restaurants.

stats