PATRIMONI
Balears 30/05/2016

La Fundació Manuel de Falla demana la protecció de la casa on es va allotjar el músic

L'entitat es posa al costat d'ARCA i demana que es conservi l'habitatge i que se senyalitzi perquè pugui ser visitat

Ara Balears
3 min
Casa de Gènova on hi va viure Manuel de Falla

PalmaLa Fundación Archivo Manuel de Falla ha manifestat la seva preocupació per la possible demolició de la casa del barri palmesà de Gènova on el músic va estar allotjat el 1933 i 1934 i ha demanat que es conservi i sigui senyalitzada convenientment perquè pugui ser visitada.

L'entitat ha dirigit un escrit en què reclama la conservació de l'immoble a l'Associació per a la Revitalització de Centres Antics (ARCA), que va ser la que va donar la veu d'alarma sobre el possible enderrocament de la casa, després que el Consell de Mallorca hagués emès un informe en què aixecava la suspensió de les llicències de demolició perquè considera que no és prou valuosa per protegir-la.

ARCA ha destacat en un comunicat la importància del suport expressat per la Fundación Archivo Manuel de Falla en defensa de la casa situada en el carrer Rector Vives i ha anunciat que farà arribar l'escrit tant al Consell de Mallorca com a Cort.

La gerent de la fundació, Elena García de Paredes de Falla, ha demanat "una resposta institucional eficaç" i ha recordat que De Falla va habitar en aquesta casa durant les seves estades a Mallorca "fugint dels sorolls que es produïen a Granada i buscant la calma perduda en els convulsos anys previs a la Guerra Civil".

"Mossén Thomas, l'aleshores director de la Capella Clàssica, es va ocupar de trobar-li un lloc tranquil on pogués reprendre el treball, i en aquesta caseta va compondre la 'Balada a Mallorca' sobre un tema del seu admirat Chopin, que també va habitar a Mallorca", assenyala la carta de la fundació.

Protecció patrimonial

L'Archivo Manuel de Falla conserva "nombrosa documentació original" sobre els mesos en què De Falla va passar a casa "singular no només per la seva tipologia sinó també perquè en ella va habitar un gran creador".

L'entitat considera fonamental la protecció patrimonial d'enclavaments com aquesta casa: "El nostre deure és defensar-los i assenyalar-los convenientment, ja que són moltes les persones a les quals els agrada visitar-los en els seus viatges".

La fundació ha recordat altres llocs vinculats al compositor que gaudeixen de protecció com ara el Carmen de la Antequeruela a Granada, que és avui Casa Museu declarada Bé d'Interès Cultural; el xalet Els Espinillos en Alta Gracia, Argentina, que s'ha convertit també en un concorregut museu, i les cases en les quals va néixer i va passar la seva infància a Cadis, que tenen una placa de recordatori.

La gerent de la fundació ha demanat a les institucions implicades en la protecció que reflexionin sobre la necessitat d'evitar "el gran mal" que seria privar la societat d'un enclavament tan singular per al futur.

Cort aborda aquest dimarts la llicència de demolició

ARCA ha recordat que el suport manifestat per la Fundació Manuel de Falla de Granada se suma als expressats anteriorment pel compositor Joan Moll i el fill del biògraf autoritzat de De Falla, Manuel Orozco. L'entitat explica que l'estada de De Falla a Mallorca va ser més perllongada que la de Chopin i no obstant això, a la del músic polonès se li dóna més importància quan "es mereixeria com a mínim la mateixa".

ARCA no confia en la voluntat política de conservar aquest immoble i ha alertat que la gerència d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma aborda aquest dimarts la llicència de demolició, per la qual cosa l'associació ha anunciat que demanarà que no s'autoritzi.

A més presentarà un recurs davant el Consell de Mallorca contra l'aixecament de la suspensió de la llicència perquè considera que la casa presenta evidents valors patrimonials tant de caràcter local com insular".

stats