Balears 03/08/2013

Francisco Marín: "Al novembre tornarem a l'atur d'abans de l'estiu"

Francisco Marín és director d'un hotel i president de l'Associació Hotelera de la Platja de Palma

Maria Magdalena Huguet
2 min

PalmaFrancisco Marín és director d'un hotel i president de la Federació Hotelera de la Platja de Palma. Està satisfet amb el repunt d'activitat amb què ha arrencat l'any, gràcies al fet que les Illes han rebut més visitants dels esperats. Malgrat la bona dada (a les Balears l'atur ha estat tot l'any per sota dels registres del 2012), descarta que es pugui parlar encara d'un canvi de cicle. La millora és real, però també puntual.

Aquesta temporada turística està anant millor que la passada. ¿La contractació nova ha superat la de l'any passat?

Sí. Hem hagut de contractar més empleats a darrera hora perquè hem rebut més turistes dels que esperàvem aquest estiu. Sobretot hem augmentat la plantilla de treballadores que es dediquen a les tasques de neteja i de jardineria. Les zones comunes de l'hotel s'utilitzen més quan tenim més clients, i això requereix més manteniment.

¿L'augment de visitants els ha agafat per sorpresa? Els grans operadors turístics ja avançaven que l'estiu superaria l'anterior.

Així ho esperàvem, però fins que no tens les reserves confirmades no se sap del cert. Al final ha estat així i en el nostre cas, per exemple, som conscients que tenim molts turistes que hem robat de destinacions com Turquia i altres zones del Mediterrani on hi ha conflictes.

Quin tipus de contractes ha fet als nous treballadors? Caducaran al setembre, un cop acabi la temporada alta?

Nosaltres no contractem treballadors per una setmana o perquè tinguem una punta de feina. La majoria d'aquests nous empleats tenen contracte garantit fins a mitjans d'octubre.

¿Comparteix la lectura que el mercat laboral encara un canvi de tendència? L'atur està per sota de l'any passat des que ha arrencat l'any, i això només passa a les Balears.

De cap de les maneres. Al mes de novembre tornarem a tenir les mateixes xifres d'atur que teníem abans que comencés la temporada turística. Qui cregui que hem iniciat un canvi de cicle (en l'economia i el mercat laboral) va ben errat.

stats