SANT JAUME
Balears 23/07/2016

“A Formentera sempre havien conviscut els petits amb els avis”

El Consell de Formentera entrega avui la Medalla d’Or al Col·lectiu de Majors de l’illa

Armando Tur
3 min
Durant les jornades obertes es fan cursos en els quals s’explica als més petits com era Formentera abans. Els majors no volen que s’oblidi d’on ve la societat de la menor de les Pitiüses.

Formentera“Formentera ha canviat al 100% des que érem petits”. Així de nostàlgica comença una conversa amb Rita Costa, la presidenta del Club de Majors de Sant Ferran, que avui, juntament amb representants d’altres associacions, recollirà la Medalla d’Or. A ells el Consell els vol reconèixer “la seva valuosa contribució en la difusió del patrimoni cultural immaterial, així com a la protecció i promoció de la cultura popular a través de la participació en nombroses activitats que fan al llarg de l’any”. I raó no els en falta. “El cap de setmana és perquè els majors descansin”, explica Rita Costa mentre descriu les tertúlies que s’organitzen a les taules del seu club, les partides de cartes i, sobretot, les cues que hi ha per tenir bon lloc quan hi ha futbol. Però entre setmana els clubs es transformen. “Els obrim a tothom”, i tothom significa gent de totes les edats. “És la manera de mantenir vives els nostres costums”, explica la presidenta, que assegura que vénen boixos a aprendre costums de l’illa. “A Formentera sempre havíem viscut junts els boixos, els pares i els ‘güelos’ -paraula emprada a les Pitiüses per referir-se als avis”.

Durant aquestes jornades obertes es fan cursos en els quals s’explica als més petits “com és Formentera”, i és que els majors no volen que s’oblidi d’on ve la societat de la menor de les Pitiüses. “A Formentera sempre hem tingut moltes necessitats de casi tot”, explica Costa, que diu que, malgrat això, la gent sempre “s’ha conformat” amb allò que tenia. “Un sabia pescar, l’altra tenia cura del camp...” així tothom s’ajudava. L’arribada del turisme, però, va significar un abans i un després a la menor de les Balears. “Ara hi ha botigues per tot arreu i fins i tot escola, residència per la gent gran i un hospital”, cosa que fins fa poc temps era “impensable” per una societat acostumada a haver d’anar a Eivissa “per qualsevol paper”. De fet, Costa, en un exercici d’autocrítica, culpa la “manera de ser del poble de Formentera” de moltes de les mancances que té l’illa. “Aquí es demanaven coses, i si ens deien que no, no passava res”, es lamenta la presidenta.

Ara, però, les coses han canviat, i a més del turisme, la societat civil s’ha organitzat per lluitar i per aconseguir algunes reivindicacions històriques de l’illa -com el Consell que es va incloure a una modificació de l’Estatut d’Autonomia de l’any 2007. Formentera esdevé així un òrgan de govern independent del Consell d’Eivissa, que havia estat fins llavors la màxima institució de les Pitiüses.

En aquest procés de canvi els clubs de majors han pres protagonisme. Els primers es varen obrir l’any 1989 i prenien relleu de les activitats que es duien a terme al saló parroquial. Una de les més esperades era el ball, que cada cap de setmana reunia a tots els majors a una gran taula. Aquesta tradició s’ha mantingut, i ara és els divendres quan la gent s’engalana i surt a sopar i a ballar. “Alguns majors reconeixen que si no fos per aquest sopar, no sortirien mai de casa”, explica Costa, que diu que ara moltes dones “van a les botigues del poble” i es compren roba “amb il·lusió de poder-la vestir aquest dia”. I és que cada divendres el Club es converteix en un important lloc de reunió. “Jo sé que ells ho agraeixen molt i tenen un motiu per sortir de casa seva i trobar-se amb la gent que volen”, sentencia la presidenta.

Lliurament

L’acte d’entrega d’aquesta Medalla d’Or tindrà lloc aquesta tarda al Cinema de Sant Francesc a partir de les 20 hores, dins del programa més institucional de les festes de Formentera i, a més de reconèixer els majors, servirà també per guardonar amb els premis Sant Jaume l’emissora local Ràdio Illa, el forn Can Jeroni i el Fòrum per la Memòria d’Eivissa i Formentera. Els reconeixements que s’entregaran aquesta tarda van ser decidits en ple extraordinari el passat dilluns 18 de juliol i van rebre el suport de tots els grups polítics. Només el PP va estar en contra que s’atorgàs la medalla al Fòrum qüestionant la tasca que havien fet a la menor de les Pitiüses.

També es nomenarà Fill Adoptiu a Jacques Leon Laurent, nascut a Bèlgica l’any 1930, a qui es reconeix la tasca com a pioner en la introducció de la vela i, concretament, del surf de vela a Formentera, així com per la trajectòria de foment i difusió d’aquest esport mitjançant l’organització d’esdeveniments esportius que avui continuen, com són la Volta a Formentera en windsurf i la llavor de la pràctica de molts esportistes d’elit tal i com els coneixem ara.

stats