Balears 18/08/2014

La Federació d'Associacions de Veïns de Palma denuncia l'ordenança cívica

"Nosaltres creim que el que més es vulnera són els drets dels ciutadans al carrer, és a dir, el dret a l'associació, dret de presència pròpia, poder repartir fullets, etc."

Efe
2 min

PalmaLa Federació d'Associacions de Veïns de Palma ha presentat davant el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears un recurs contenciós administratiu contra l'ordenança cívica aprovada el maig passat per l'Ajuntament perquè considera que és, bàsicament, "recaptatòria".

Aquest matí, una vintena de representants d'aquest col·lectiu s'ha congregat a la plaça de Cort per mostrar el seu rebuig a l'ordenança de civisme i convivència.

El president de la federació, Joan Forteza, ha indicat que amb el recurs el col·lectiu pretén tombar l'ordenança després d'haver estat ignorat per Cort.

"Ni ens ha escoltat, ni de bon tros ens ha tingut en compte", ha dit el president de la federació.

Forteza ha explicat a la premsa que la federació ha recollit "el sentiment, les queixes i els suggeriments d'un bon grup de 16 col·lectius, associacions i entitats".

Entre aquestes, ha citat Comissions Obreres de Balears, Unitat Cívica per la República, Professionals de l'Àmbit Social i col·lectius d'artesans de la Catedral.

"Nosaltres creim que l'ordenança obeeix a tota una estratègia política ben dissenyada pel Partit Popular", ha assenyalat el president de la federació.

Segons Forteza, l'ordenança s'està aplicant a la Platja de Palma amb uns resultats "incerts i contradictoris" i a partir del setembre vinent es farà complir a Palma.

El col·lectiu ha presentat el recurs perquè, segons ha apuntat, pretén que aquesta normativa sigui retirada, "ja que no ha estat consensuada ni amb els partits polítics ni amb les entitats ciutadanes", d'acord amb el president de la federació.

Forteza ha apuntat que la federació no ha estat consultada i que "només n'ha estat informada a posteriori".

"El sol fet d'haver presentat el recurs ens permetrà tenir la informació completa col·lateral de tots els informes jurídics, tècnics i policials que acompanyen l'ordenança", ha assenyalat Forteza.

Ha destacat també que "volem saber si els polítics han tingut en compte aquests informes i els han aplicat o simplement hi han passat per damunt".

"Nosaltres creim que el que més es vulnera són els drets dels ciutadans al carrer, és a dir, el dret a l'associació, dret de presència pròpia, poder repartir fullets, etc.", ha opinat.

Segons Forteza, en el cas de la prostitució, "l'ordenança no regula, sinó que penalitza el client".

"Les actuacions de professionals i artesans al carrer, que ara mateix estan discriminats, simplement actualitzant les ordenances que existien seria possible regular-los, però aquesta normativa només prohibeix i sanciona", ha manifestat.

Forteza ha denunciat que "ara fan una policia més repressiva i donen una cobertura legal a les seves actuacions".

Els policies municipals portaran una "acta" que, segons el suposat delicte que el ciutadà cometi, preveu una sanció de major o menor quantia de diners.

El president de la federació ha remarcat que en relació a l'aplicació de l'ordenança "no hi ha un reglament específic d'actuació, sinó una interpretació per part dels municipals que han de complir l'ordenança".

L'ordenança cívica s'ocupa de regular i garantir una sèrie de normes com la mendicitat, conductes a l'espai públic o el comerç ambulant, entre d'altres.

stats