Balears 21/08/2013

Extraordinària ocupació i rendibilitat "relativa", segons els hotelers

El president de la major zona turística de Balears, Francisco Marín, va confirmar ahir el que diuen setmanalment les estadístiques

J. P.
2 min

Palma.Una temporada extraordinària pel que fa a l'ocupació. El president de la major zona turística de Balears, Francisco Marín, va confirmar ahir el que diuen setmanalment les estadístiques. Les 38.500 places es troben gairebé al 100%, cosa que, per altra banda, no és nova, si es té en compte que el mes d'agost és tradicionalment el de més afluència turística.

En canvi, Francisco Marín no va voler expressar un excés d'optimiste respecte de la rendibilitat, que qualificà de "relativa, ja que vull recordar que enguany hem suportat un increment del 2% de l'IVA, a més de l'increment del cost de la vida, i els costos laborals". En opinió del màxim responsable dels hotelers de la Platja de Palma, "estam parlant d'un increment dels costos d'explotació de fins a un 6%. Jo puc assegurar que no hi ha gaire casos d'empreses hotelers que, almenys a la meva zona, hagin pogut repercutir aquestes pujades en el preu final", afirmà.

"Per la feina que es fa, per la gentada que movem, la rendibilitat és baixa", va afirmar Marín respecte d'aquesta temporada. L'hoteler va voler explicar que la gran quantitat de places que hi ha a la Platja de Palma fa que no es puguin apujar els preus com es voldria i, per tant, no es poden assolir els índexs de rendibilitat que considera "raonables". A la pregunta de per què llavors han pressionat el Govern per poder fer dues plantes més, respongué que "no és el mateix, perquè seran hotels de categoria i com a molt 1.500 places noves i, per tant, no té incidència sobre l'excés d'oferta".

Quant al desviament de turistes d'Egipte cap al Mediterrani, Francisco Marín va llevar molta importància a aquest fet en el cas de la seva zona, atès que "tres de cada quatre turistes que tenim són alemanys, i els touroperadors d'aquest país ja no havien apostat gaire per Egipte; per tant, no crec que ens trobem davant un cas d'increment de la demanda molt important".

En canvi, en opinió de l'hoteler, sí que se'n podran beneficiar altres àrees de les Balears que "treballen amb anglesos, com seria per exemple Magaluf i Palmanova, ja que en el seu cas sí que tenen més turista britànic i és més possible que els operadors reclamin com a alternativa aquestes zones".

Tot i així, Marín considerà que era "una mica d'hora per avaluar tot això, perquè ara mateix Mallorca està a molt alt nivell d'ocupació i no pot oferir gaire places. Una altra cosa serà d'aquí a un mes. Llavors ja veurem què passa", sentencià.

stats