CALENT I FRED
Balears 14/01/2017

Evolució o involució?

Les espècies que poblen la Terra tenen en l’evolució l’arma per subsistir

Miquel Calent
3 min
Evolució o involució?

CuinerHomo caementum. Segons promulga la teoria darwiniana de la selecció natural, les espècies que poblen la Terra tenen en l’evolució l’arma per subsistir. Els recursos limitats de l’entorn provoquen la perpetuació dels adaptats i l’extinció dels ineficients. Aquest axioma aplicable a tot ésser vivent, siguis una ameba o un humà, pressuposa la millora constant de la qualitat del grup o la desaparició assegurada. L’origen evolutiu de la vida continua encara negat en forma de creacionisme, clàssic exemple de com la religió vincla la realitat per fer-la coincidir amb el dogma. En el nostre entorn, només alguns sectors vinculats a la branca més reaccionària del catolicisme discuteixen els postulats de Charles Darwin; en canvi, altres societats suposadament evolucionades com la nord-americana mantenen encara a dia d’avui la meitat de la seva població creient que la vida va aparèixer a la Terra tal com narra la Bíblia.

L’ Homo sapiens ha basat l’èxit evolutiu en la seva gran capacitat intel·lectual; aquest és el seu gran potencial, perquè la llebre és més ràpida, el cavall més fort i la cuca més resistent. L’arqueologia i l’antropologia utilitzen, entre d’altres, dos indicadors per esbrinar la intel·ligència d’un col·lectiu social: un de purament fisiològic, la capacitat cranial; i l’altre molt més important i complex: l’adaptació al medi. Desconec la posició dels ciutadans de Casa Nostra en el rànquing mundial de capgrossos, el que resulta evident és que, pel que fa a la comprensió i interacció amb el nostre entorn natural, fa un parell de dècades hem tornat uns caparrots. La manera com valoram i interpretam els fenòmens meteorològics me’n sembla un exemple poc significatiu però prou aclaridor.

Els matins que com aquest ens despertam amb gelades i previsions de neu a cotes baixes, no ens alegram pels arbres fruiters requerits de fred per a la seva natural profilaxi hivernenca, ni tampoc ens preocupam pels cultivadors de patata que no han dormit vigilant la propera collita; la nostra quimera és veure si cauen dos flocs de neu per anar en peregrinació diumengera i somerina cap a Lluc a fer el borino. Si per Pasqua ens vol ploure, després dels nostres hiverns normalment secs, no patim pels sembrats primerencs o planyem pels tardans; renegam per no poder encetar bronzejat o ploram perquè no podem treure en processó una estàtua amb personificació de Santa Trinitat. Quan a l’agost el cel s’encapota carregat de niguls plens i amolla en una hora més aigua que en tres mesos, no tenim en el pensament el patiment dels vinaters que tenen sous i feina penjats a la intempèrie, ni aplaudim la treva que la garriga rep en forma de nutrient i davallada de risc d’incendi; final de vacances barrinades es consolida com a idea única. Evolució o involució? Aquesta és la pregunta. La Creació queda descartada, ningú ens pot haver fet tan curts; homes de ciment.

LLOM DE PORC AMB COL I MONGETES

Ingredients

  • Llom de porc
  • Saïm
  • Col
  • Ceba i alls
  • Tomàtiga
  • Sobrassada
  • Mongetes blanques
  • Pastanaga
  • Brou de carn
  • Panses
  • Brandi i aire de vi negre
  • Sal i pebre bo
  • Moraduix i llorer
  • Oli d’oliva
Evolució o involució?

Salprebam el llom, l’untam amb saïm i el confitam a baixa temperatura. Pot fer-se al forn unes 4 hores a 100 graus o en ambient humit 11 hores a 70 graus. En ser cuit, el dauram set minuts a 220 graus. Feim un sofregit amb els alls i la tomàtiga, aromatitzat amb llorer i moraduix. Quan sigui ben melós, hi afegim una grapada de panses, un tassó de brandi i la col. Ho coem 10 minuts i hi afegim una mica de brou de carn si fa falta. Feim una crema amb unes mongetes blanques, que ja tindrem en remull. Cobrim el llegum amb brou de carn fred i una mica de ceba i pastanaga en cru. En ser cuit, ho capolam ben fi, hi afegim una mica d’oli i ho carregam dins un sifó. Per muntar el plat, posam una cullerada de sofregit de col; al damunt, el llom filetejat; ho envoltam amb l’escuma de mongetes blanques i ho acabam amb una mica d’aire de vi negre. Bon profit!

stats