INCENDIS FORESTALS
Balears 08/08/2013

Enguany ja s'ha cremat tant com en 10 anys

Des del 2004, s'ha incendiat una superfície equivalent a 9.000 camps de futbol

E. Borràs / M. Pinya
2 min
El paisatge desolat de la Serra ha de batallar ara contra un altre perill: l'erosió que se'n pot endur la terra amb els primers ruixats.

Palma.L'incendi de la serra de Tramuntana ha disparat totes les estadístiques del Govern. Just acaba de començar l'agost, però ja s'han cremat 2.347 hectàrees a les Illes Balears, 2.340 de les quals són de superfície arbrada. Amb aquestes xifres, en poc més de mig any ja gairebé s'ha igualat el total de boscos cremats durant la resta de la dècada: 2.552 hectàrees des de 2004.

En total, segons les darreres estadístiques que publicà el Govern balear ahir, en aquesta dècada i fins aquest dimecres ja s'han cremat 4.891 hectàrees de boscos. Però entre zones arbrades i sense arbres sumen 6.628 hectàrees. L'equivalent a uns 9.000 camps de futbol de les dimensions que marca la FIFA per a partits internacionals. Només l'incendi de la serra de Tramuntana d'aquest juliol, que ha afectat unes 2.335 hectàrees, arrasà una superfície equivalent a devers 3.170 camps de futbol.

En aquesta darrera dècada, cap any no s'havien superat les mil hectàrees cremades excepte el 2011, en què, amb l'incendi de la serra de Morna, a Eivissa, es va arribar a un total de 2.341 hectàrees calcinades, 1.699 de les quals eren de boscos i zones arbrades.

Negligències

Enguany, el Govern balear calcula que la meitat dels incendis que hi ha hagut fins ara han estat causats per negligències, mentre que just un 9% se sap que els haurien començat expressament. Amb tot, encara no se sap què hauria causat un 33% dels focs.

De moment, no ha estat un any amb una gran quantitat de focs forestals. De fet, fins aquest dimecres just n'hi ha hagut 61, la xifra més baixa de la dècada per aquestes mateixes dates exceptuant l'any 2010, en què just n'hi havia hagut 54.

Malgrat que el 2010 just es va arribar als cent sinistres en tot l'any, es varen cremar un total de 606 hectàrees i és el tercer any de la dècada amb més superfície cremada. El més benèvol ha estat el 2008, en què només es varen cremar 45 hectàrees i tan sols quatre eren de zones arbrades.

A l'espera que l'incendi de la serra de Tramuntana es doni per extingit per part de l'Ibanat, ahir capvespre es va declarar un incendi de nivell 0 al puig de Bonany, a la Cova - Son Parric, al municipi de Petra. Segons va informar l'Ibanat poc després, a les 20.45 hores, ja es va considerar extingit. En total, les flames cremaren 0,25 hectàrees de pinar.

stats