CORRUPCIÓ POLICIAL
Balears 01/02/2015

Empara política a denúncies de revenja

La jutgessa arxiva un cas que Navarro ordenà dur a la justícia i que fou impulsat per agents lligats o imputats a la trama de corrupció

Antònia Artigues
4 min
Dibuix

PalmaCom més avança la investigació de la suposada trama de corrupció dins la Policia Local de Palma, més difícil resulta mantenir la tesi oficial que el regidor de Seguretat Ciutadana, Guillem Navarro, que -recordem-ho- està imputat, just hi està per haver fet el que li toca, per complir escrupolosament amb la seva responsabilitat.

La jutgessa substituta del Jutjat d’Instrucció número 1 de Palma acaba de decretar, amb data del 23 de gener, el sobreseïment d’una causa penal oberta contra tres policies -dels que estan col·laborant amb la justícia- que havien estat denunciats després d’haver estat cursada una consulta al regidor de Seguretat i després que aquest determinàs posar els fets en coneixement de la justícia.

Fins a aquí, tot pareixeria correcte. Es detallen al regidor Navarro un fets que s’entén que poden ser constitutius de delicte i ell ordena dur-los al jutjat. Ara bé, en conèixer-ne els detalls, la cosa s’embulla molt.

En primer lloc, s’ha obert expedient disciplinari a un dels policies i això li ha estat notificat quan el jutjat d’instrucció ja ha arxivat provisionalment el cas. Potser -fins i tot és molt probable, perquè es fa la notificació just dos dies després- a Cort encara no en tenien coneixement, però, en el millor dels casos, s’hi actua quan la justícia ja té clar que els denunciants no han incorregut “en cap conducta penal o disciplinària”.

Però això no és tot. Quin és el fons de la denúncia emparada per Navarro i que la justícia ha arxivat? En la interlocutòria dictada per la jutgessa Cristina Pancorbo s’explica que, entre els denunciants, un d’ells es desdiu de les acusacions als tres policies i afirma que “considera que tot és una revenja d’un agent concret com a conseqüència d’una altra investigació duta a terme per un altre jutjat d’instrucció d’aquesta ciutat”, referint-se a la causa que s’inicià amb la suposada filtració d’exàmens a les oposicions d’oficial i que s’ha estès a suposades actuacions irregulars amb empresaris a la Platja de Palma, principalment, i també al passeig Marítim.

A més, la jutgessa destaca alguns testimoniatges, com el de l’excap de policia Vera, en el sentit que els fets denunciats -datats al 2012- no es denunciaren llavors “per ser rumors” però al 2014 -amb la investigació de la trama de corrupció oberta- “ressorgiren” els comentaris “i es convertiren en sospita, per la qual cosa s’inicià una investigació que fou la que arribà al jutjat”.

I quins fets eren aquests que Navarro ordenà dur al jutjat? A l’expedient disciplinari obert a un dels policies denunciats es descriuen amb detalls, a més de com i qui els descobreix.

Així, s’explica que arran de les indagacions internes ordenades pel batle de Palma, Mateu Isern, sobre la filtració dels exàmens, la investigació s’amplià a possibles actuacions irregulars d’agents inculpats i relacionats amb la causa dels Àngels de l’Infern a la zona de la Platja de Palma durant el 2012.

Montesinos, clau

En el marc d’aquesta investigació interna, es fa un informe en què el major Bravo detalla les diligències i les gestions realitzades arran de “certs rumors” obtinguts d’un agent concret -que està imputat per coaccions i obstrucció a la justícia amb relació a la causa de la trama de corrupció-, segons els quals alguns membres del GAP podrien haver inculpat el furt de carteres a uns “carteristes romanesos” quan, prèviament, aquests objectes s’havien gestionat com a trobats i lliurats.

Aquests rumors “es concreten” quan ho correoboren dos policies, un dels quals és Daniel Montesinos -home clau en la filtració dels exàmens d’oficial i recentment detingut i imputat en la causa-. Llavors es troben les diligències per furt a les quals se suposa que es refereixen. Montesinos arriba a dir que efectivament ell va escoltar la conversa en què els tres policies “planejaven” imputar el delicte a uns carteristes romanesos.

I, amb tot això, es decideix denunciar els tres policies.

“Vist que els rumors inicials es tornaven de possible concreció en indicis d’una actuació il·lícita dels agents actuants -es diu a l’expedient-, el comandament responsable de la investigació va posar en coneixement del regidor de l’ àrea delegada de Seguretat Ciutadana (Guillem Navarro) els fets ressenyats, determinant la remissió urgent de totes les gestions i documents a l’autoritat judicial que entén de la causa penal inicial”.

La denúncia es va derivar, per repartiment, a un altre jutjat, que és el que ara ha entès que no hi ha cap indici de delicte en l’actuació dels policies denunciats per l’‘affaire’ de les carteres i els carteristes romanesos, ni tan sols disciplinari.

Curiosament, en la denúncia figura com a principal denunciant -a més d’altres- el propietari d’un local d’oci nocturn de la Platja de Palma que va lliurar part de les carteres i altres efectes.

A l’expedient disciplinari, que signen el regidor Navarro i el cap de la policia Joan Mut -també imputat-, es fa constar que s’obre perquè el policia està incurs en un procés penal. Un procés penal, ara ja arxivat, impusalt per policies imputats en la trama -almanco un directament i l’altre per presumptes coaccions i obstrucció- i que trobà tot d’una resposta i suport en els comandaments policials i polítics, com el regidor Navarro.

stats