Balears 04/08/2017

Emaya promet una Palma neta el 2018

L’empresa “entén” la crispació dels veïns, però assegura que els canvis no poden ser instantanis

Martí Gelabert
4 min
Contenidors amb bosses plenes als voltants, una estampa comuna en moltes barriades de la ciutat.

PalmaNo hi ha marxa enrere: Palma ha d’estar neta el 2018. Així ho ha promès la gerent d’Emaya, Imma Mayol, a aquest diari. La crispació veïnal i els dubtes hauran de desaparèixer l’any que ve. Tot això, si l’empresa municipal vol complir la seva paraula i intentar solucionar -d’una vegada- els problemes de brutícia amb què viu la ciutat. “La gent no està satisfeta, jo tampoc”, reconeix Mayol sobre l’estat de la ciutat. Tot i així, recorda que s’ha començat a fer feina i que, a partir de 2018, els “canvis globals seran més evidents”. Ara, demana “paciència”.

Els retrets entre govern municipal i oposició són continus. Ho varen ser en els mandats passats i continuen mantenint l’essència de diàleg de ping-pong entre portaveus. Quan els equips d’esquerra no governaven, les crítiques a la gestió del PP eren contínues. Ara, l’ordre dels factors no altera el producte. Sense anar més lluny, aquesta darrera setmana, el PP de Palma insistí un pic més en la necessitat de tenir un millor model de gestió a Emaya. Des de l’empresa, però, es recorda que duen una herència no gaire agradable. Però Palma continua bruta.

Mayol considera que, en arribar a la gerència d’Emaya, presidida per la regidora de MÉS, Neus Truyol, es varen trobar amb una sèrie de condicions que han retardat, fins al 2018, aquest canvi esperat a l’escenari de Palma. Pel que fa a capital humà, Mayol considera que l’empresa municipal es trobà “descapitalitzada”, ja que només hi havia dos responsables de neteja i recollida i, tot i la “bona feina” feta, “no eren equips professionals”. Mayol denuncia que el PP, per estalviar costos, va reduir també operaris, sense reposar les baixes, les jubilacions, ni les vacances. “Hi havia una diferència d’unes 200 persones menys des que varen entrar al govern fins que en varen sortir”, destaca Mayol.

Maquinària vella

Una altra qüestió que per la gerent no ha ajudat a millorar, més aviat, l’estat de brutícia fa referència als contenidors i a la maquinària. Diu que de les sis cisternes d’aigua que hi ha a Palma, les més velles tenen 22 anys, mentre que les més noves en tenen 16. La maquinària de recollida, “insuficient i envellida”, en té una mitjana de cinc. De fet, destaca que hi hagué moments que hi havia més serveis que maquinària.

Pel que fa als contenidors, Imma Mayol denuncia que el 90% estaven fets un desastre. A més, el percentatge de reciclatge era del 15%, una mitjana que Emaya considera “baixa” en relació amb altres ciutats.

Però aquestes problemàtiques, defensa Mayol, es comencen a resoldre: s’ha dotat l’empresa amb un equip professional de cinc enginyers i llicenciats per liderar la neteja de la ciutat; es reposen les baixes, jubilacions i vacances -aquest estiu s’han contractat 165 persones- i hi ha hagut mig centenar de noves contractacions. També s’han licitat 18 milions per a maquinàries i infraestructures, el procés d’adjudicació de les quals ha acabat.

Ara bé, Mayol ha advertit de la lentitud d’aquests processos i ha assegurat que aquest estiu no hi haurà encara la nova maquinària. Sí que hi haurà 103 vehicles fins a finals d’any. 49 seran per fer net -39 amb aigua- i 54 per a recollida de residus. Mayol reconeix els problemes de l’estiu: la maquinària envellida fa que molta infraestructura es trenqui i això alenteix els processos d’arreglar-la. Recorda que fa dos anys el taller estava sense responsable i que la situació dels treballadors era precària. Per a l’estiu, s’han contractat cinc mecànics.

Un altre factor a què Mayol atribueix la brutor de Palma és l’increment de residus. Explica que aquest juny se n’han recollit un 12% més de tones respecte del 2016. És a dir, 2.200 tones més, la meitat de rebuig. Traduït en contenidors, varen ser 6.000 contenidors més. La presència de més turistes també ha incidit en el creixement del fems.

Per poder-lo recollir amb èxit, una de les mesures adoptades ha estat renovar els contenidors. Dels 8.000 que hi ha, 5.500 estaran renovats la primera quinzena de gener. Aquesta situació s’afegeix a les expectatives d’Emaya de tenir una ciutat distinta a partir de l’any que ve. També s’ha augmentat la freqüència de recollida, perquè més gent recicla. En aquest punt, Mayol reivindica el nou sistema de recollida al centre, que ha provocat un 75% del reciclatge a la zona. “Ens ha sorprès en positiu”, recalca Mayol.

Així mateix, s’ha preparat un pla de xoc per netejar la ciutat. A la primera corona de l’Eixample, es passarà aigua a tots els carrers en temporada alta una de cada tres setmanes, mentre que en temporada baixa es farà un cop cada mes. També hi haurà qualque tractament de neteja cada dia. La feina de neteja al centre continuarà com ara, tot i que aquesta zona s’amplia fins al Jonquet. Un pic l’any, es ‘farà dissabte’, és a dir, es recorrerà tota la ciutat per fer-hi una neteja a fons, malgrat que s’intentarà que es faci dos pics. Emaya té poc més d’un any per complir i mostrar resultats de totes les propostes que ha presentat.

Trastos: incivisme o mala gestió?

“És un sistema còmode, si se’n respecten els dies. La gent s’hi ha d’acostumar, ha de ser cívica”. Aquestes són les declaracions de la gerent d’Emaya, Imma Mayol, sobre el sistema de recollida de trastos que implementà l’actual equip de govern municipal a Palma. Des d’Emaya, es creu que el fet que els contenidors estiguin plens de trastos és perquè la gent no respecta els dies que s’han de treure al carrer, però la sensació de la gent és una altra. “És un servei lamentable”, han arribat a afirmar alguns veïns quan se’ls ha demanat per la situació. Mayol continua defensant que el sistema funciona, però el que ha passat a tot Mallorca -no només a Palma-és que el nombre de trastos ha augmentat un 21% el 2016 respecte del 2015. En zones com Llucmajor i Marratxí, assegura que la pujada se situa al voltant del 30%. Si es compara amb les tones recollides durant les legislatures anteriors, en el govern popular se’n recolliren 1.700, mentre que ara aquesta xifra ha crescut considerablement: 7.700. Mayol no atribueix aquest problema a una falta de personal, sinó que considera que els equips estan ben dotats. Posar multes hauria de ser el sistma que lluitàs contra l’incivisme de la gent, però allò cert és que fins i tot els veïns diuen que ja no veuen tant els policies de barriada.

stats