CAP A UNES ILLES SENSE OBSTACLES
Balears 20/01/2017

Educació adaptarà tots els centres a finals de legislatura

S’invertiran més de 7 milions d’euros a millorar l’accessibilitat a una quarantena d’escoles i instituts de les Illes Balears

Martí Gelabert
2 min
Educació adaptarà tots els centres a finals de legislatura

PalmaEls centres educatius s’han començat a adaptar els darrers anys per ser més accessibles. Pel que fa a arquitectura, és cert que molts són edificis antics que necessiten modificacions. Abans, la normativa no era gens exigent i la consciència, mínima. Des de la Conselleria d’Educació i Universitat, es té present aquesta qüestió i han posat mans a l’obra. Des del juliol del 2015, en començar l’actual legislatura, fins al 2019, quan han d’acabar, es preveuen una quarantena d’actuacions d’alt import econòmic per fer accessibles els centres.

Està detallat en el Pla d’infraestructures educatives que la Conselleria presentà a finals del 2016. L’objectiu és donar compliment al Decret 110/2010, pel qual es va aprovar el reglament per a la millora de l’accessibilitat i la supressió de barreres arquitectòniques. De moment s’han executat o ja estan en licitació 14 actuacions, per un valor de gairebé dos milions d’euros. Ho explica el director general de Planificació, Ordenació i Centres, Antoni Morante. També s’està redactant el projecte de 17 més, que suposarien tres milions d’euros. N’hi hauria 10 més el projecte de les quals s’hauria de començar a redactar, per un valor d’uns 1,7 milions d’euros més. “Molt probablement en sorgiran d’altres que anirem incorporant al pla”, detalla Morante, que reitera que es tracta d’un text “dinàmic”.

“Quan llevam barreres, no és simplement que posem rampes o ascensors. També es fan banys adaptats, per exemple. Més que eliminació de barreres, en deim millora de l’accessibilitat”, apunta el director general. Pel que fa a la urgència, considera que “tot” ho és. “Hem fet una previsió temporal del que consideram que s’hauria d’anar prioritzant, però pot variar en funció de les dificultats que trobem per executar l’obra”, explica Morante.

Situació de partida

En arribar a la Conselleria l’estiu del 2015, la situació que havia deixat el Partit Popular era de necessitats fermes. “Ens vam trobar que hi havia una llista interminable d’actuacions a escometre perquè durant quatre anys no s’havia fet res”, assegura, crític, Morante. El pressupost de l’IBISEC era molt baix i “hi havia moltes demandes pendents i necessitats”.

Morante creu que des del Govern s’està fent una “actuació prou important”, encara que “s’ha de continuar treballant”. En aquest sentit, apunta que l’objectiu que es marca Educació és eliminar totes les barreres aquesta legislatura. De moment, hi ha la previsió que nou centres no puguin ser realment accessibles fins al 2019. Quatre, fins al 2018. Per a enguany, la previsió és fer obres a 13. Cal recordar que l’accessibilitat abasta més ítems a part de la supressió de les barreres arquitectòniques. El fet que alumnes amb altres discapacitats puguin accedir a l’educació com tothom de manera inclusiva també és una reivindicació reiterada.

stats