Balears 08/08/2013

Dos detinguts per castrar un poni amb un sistema il·legal

La Guàrdia Civil els acusa d'un delicte de maltractament animal

efe
2 min

PalmaLa Guàrdia Civil ha detingut a Mallorca a dos homes a qui imputa un delicte de maltractament animal i un altre d'intrusisme professional per haver castrat a un poni mitjançant un sistema ancestral no autoritzat conegut com el "mètode de les canyes".

La investigació va començar arran d'una denúncia del Col·legi Oficial de Veterinaris de les Illes Balears (Covib) atesa pel Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona), ha informat l'institut armat en un comunicat.

Els agents del Seprona van aconseguir localitzar l'animal i acreditar qui van ser els autors de la castració mitjançant el "mètode de les canyes", un procediment que consisteix a estrangular la vena que proporciona reg sanguini als genitals de l'equí.

La Guàrdia Civil ha subratllat que aquest tipus d'actuacions han de ser duta a terme únicament per facultatius degudament acreditats. En aquest cas, l'autor de la castració no té titulació.

Els imputats són el propietari de l'animal i un conegut seu que va realitzar la intervenció.

El president del Covib, Ramon Garcia, ha subratllat que l'activitat veterinària està reservada a un professional acreditat i que el cas concret de la castració d'un cavall "és una intervenció quirúrgica que implica l'extirpació d'un òrgan de l'animal, que s'ha de fer minimitzant en el possible el seu patiment mitjançant una sedació o anestèsia ".

La tècnica que es va aplicar en aquest cas "és un desastre pel patiment que genera a l'animal, que produeix una necrosi sense cap tipus de control que pot acabar amb la vida de l'equí", ha detallat Garcia en declaracions a Efe.

El president dels veterinaris de les illes ha afegit que aquest tipus d'intervencions s'han de realitzar en condicions d'esterilitat, impliquen una teràpia antibiòtica posterior i un seguiment de l'evolució.

García ha assegurat que en la societat actual, amb fàcil accés a veterinaris professionals "no té sentit que hi hagi persones que es dediquin a fer aquest tipus d'intervencions" il·legalment.

La persona que va fer la castració havia après el sistema d'un altre home que va ser imputat i condemnat fa uns dos anys i a qui el Covib va poder denunciar en obtenir proves de la seva activitat il·legal després que es produís la mort d'un cavall al que havia tractat.

stats