FESTES
Balears 10/09/2016

Diada de Mallorca, el darrer 12 de setembre?

El Consell celebra la festa de l’illa enmig del debat sobre el possible canvi de data

Carmen Buades
3 min
Imatge d’arxiu d’una plantada de gegants, que, juntament amb les ballades, són algunes de les activitats més populars del programa d’actes que organitza el Consell de Mallorca per celebrar el 12 de setembre.

PalmaLa de demà podria ser la darrera diada de Mallorca que se celebri dia 12 de setembre. Podria ser-ho o no, ja que l’estiu passat el president del Consell, Miquel Ensenyat, anunciava que la del 2015 seria la darrera. Un any més tard, la festa de Mallorca encara té com a data la que es va fixar el 1997, quan Maria Antònia Munar presidia la institució insular.

Durant aquest any, la Diada ha tingut diversos moments de protagonisme: la creació de comissions polítiques que havien de decidir canvis de dates i de format, la consulta a experts que posaven dies sobre la taula i el conflicte entre consellers que no es posaven d’acord sobre quina havia de ser la funció de la comissió.

Un dia abans de celebrar-se la diada, que ja no s’hauria d’haver celebrat, la comissió encara no té president i té un partit polític menys, ja que el PP va abandonar-la quan es va publicar el programa d’actes de la festa d’enguany.

Tot i que les previsions del Consell inclouen actes fins a finals d’octubre, el pes de la festa es concentra durant aquest cap de setmana. Avui, per exemple, es farà l’ofrena floral a la tomba de Jaume II, una jornada de portes obertes a Raixa i una plantada i ballada de gegants davant la seu del Consell.

Demà s’entregaran les medalles d’Honor i Gratitud, els títols de Fill Predilecte i Fill Adoptiu, els premis Jaume II i el diploma de Serveis Honorífics durant un acte al teatre Principal. Allà s’hi premiaran, per exemple, el grup d’investigació de la UIB, que va participar en el descobriment de les ones gravitacionals, l’escriptora Maria Antònia Oliver i Camilo José Cela.

Torna la polèmica

Després dels premis, tornarà la controvèrsia. El president del Consell, Miquel Ensenyat, haurà de delegar la presidència en un altre membre de la comissió i es reprendrà la tasca per aconseguir que la ciutadania de Mallorca “se senti més seva aquesta diada”.

Les primeres passes de la comissió política van fer-se el gener, quan membres de tots els grups polítics amb representació al Consell van iniciar una ronda de consultes amb experts perquè opinassin sobre quina era la data ideal per celebrar la diada. Ara mateix, la jornada commemora el jurament que el rei Jaume II va fer, l’any 1276, de la Carta de franqueses i privilegis del Regne de Mallorca.

A més, el 12 de setembre també va ser el dia que el rei Jaume I va arribar a Santa Ponça per començar-hi la conquesta que tornaria l’illa a la cristiandat. No obstant això, la gran majoria d’experts consultats opinaren que la diada hauria de celebrar-se el 31 de desembre, per commemorar l’arribada de Jaume I a Palma i, per tant, la caiguda definitiva de la Mallorca musulmana.

Es tracta, però, d’un dia complicat: coincideix amb la festa de l’Estendard de Palma, que està més consolidada i que podria provocar, segons fonts del Consell, que la diada de Mallorca quedàs “diluïda” en favor de la festa de la ciutat.

La gairebé homogeneïtat d’opinions que va donar-se entre els experts no va repetir-se amb els grups polítics: mentre que el PP demanava mantenir el 12 de setembre, MÉS proposava canviar-lo pel 31 de desembre i Podem volia fer una consulta ciutadana. D’altra banda, alguns consellers proposaven dies alternatius, com la celebració de manifestacions per l’autonomia durant la Transició.

Davant d’aquesta conjuntura, el president de la comissió i conseller del Pi, Antoni Amengual, va presentar la dimissió per “falta d’implicació de l’equip de govern i de la presidència del Consell” a l’hora de prendre la decisió política.

La setmana passada, després de conèixer els actes que s’han organitzat per enguany, el PP va anunciar que abandonava la comissió perquè no se’ls havia tingut en compte a l’hora de fer el programa, i va acusar el Pacte de “dinamitar el 12 de setembre” per organitzar la majoria dels actes avui, Diada de Catalunya. Membres del Govern el van acusar de demagog i van recordar als populars que l’objectiu de la comissió no és organitzar la festa, sinó plantejar els canvis que necessita amb vista a l’any que ve. En qualsevol cas, Ensenyat encara no ha decidit qui liderarà l’òrgan a partir d’ara, però sí que assegura que, durant el setembre, “es reprendrà la feina”. La de demà podria ser la darrera diada del 12 de setembre, però ara ja ningú s’atreveix a afirmar-ho rotundament.

stats