SUCCESSOS
Balears 11/10/2016

Desallotgen el casal 'okupat' de Ca ses Mopis

La Policia Nacional i alguns desallotjats han acabat enfrontant-se

Martí Gelabert
2 min
/ M.G.

PalmaLa immobiliària Oliver Mateu, nova propietària de l'autoanomenat espai alliberat Ca ses Mopis, al carrer de la Reina Maria Cristina, 51, a Palma, ha desallotjat l'edifici després d'entrar-hi per una de les finestres a les 8.20 h. En aquell moment estava buit, n'ha tancat amb pany portes i finestres i, poc després, les ha tapiades. Ràpidament, els veïns del barri han donat la veu d'alarma i el col·lectiu ha intentat impedir-ho, per poder "recuperar les nostres coses". Els desallotjats han dit que, un cop s'hi han personat, uns "pinxos" han actuat de manera violenta contra ells.

"Consideram que és il·legal, perquè s'ha fet a la força", ha explicat als mitjans de comunicació un dels membres del col·lectiu. "Estan pretenent desactivar un projecte del barri, que des de juny treballa per dinamitzar-ho". La Policia Nacional, per part seva, explica que hi ha un auto judicial que permet recuperar l'edifici als propietaris. Ara bé, només s'ha personat al lloc dels fets per evitar-hi altercats un cop ja havien entrat per la finestra els "pinxos".

Tot i així, a mesura que ha anant avançant el matí, ambdues parts han acabat enfrontant-se quan els propietaris han procedit a tapiar unes cotxeries i alguns dels desallotjats ho han intentat impedir. Algun agent de la Policia Nacional s'ha mostrat una mica més irritat -"deixau de dir dois", ha exclamat als protestants- i ha empès aquells que mantenien la seva voluntat de voler entrar a les cotxeries. La Policia ha començat a identificar, llavors, alguns dels desallotjats.

Policies antiavalots davant les cotxeries

El col·lectiu, de fet, protesta que el fet de tapiar la propietat és il·legal i que no tenen permís de l'Ajuntament per realitzar l'obra. Tot i així, els cossos de seguretat han protegit la tasca dels picapedrers, que prosseguien en tapar les entrades amb maons. Dues funcionàries del consistori, enviades pel regidor d'Urbanisme Antoni Noguera, han acudit al casal per demanar els permisos. El propietari va presentar una comunicació prèvia, suficient quan es tracta d'obres menors. Ara bé, ha estat revisada per l'equip de celadors de l'Ajuntament i resulta "incompleta".

Segons expliquen fonts del consistori, el celador no té capacitat per aturar l'obra, sinó que "només informa". Un cop conclòs, els propietaris tenen 48 hores per normalitzar la situació. Després d'aquest període el celador torna i, amb l'obra finalitzada -en aquest cas-, es torna a fer una notificació i un decret de restitució de l'obra. A partir d'aquest moment, el propietari "té dos mesos per demolir o legalitzar". En cas que no es dugui a terme, s'obre un expedient sancionador. Com que l'obra és molt menor, no arribaria a 500 euros. Segons les fonts consultades, tot apunta que s'acabarà per sancionar el propietari.

De seguida, des de les xarxes socials, diversos col·lectius han convocat una manifestació a la plaça de Fleming per "defensar un espai col·lectiu del barri". "Si toquen ca ses mopis, mos toquen a totes", han cridat, rere els antiavalots, els desallotjats.

Alguns polítics també han volgut dir la seva a través de les xarxes:

stats