Balears 13/04/2017

Derogat el Decret de sequera a Eivissa

El Govern deixa sense efecte les mesures extraordinàries després de tres mesos consecutius en situació d'estabilitat

Ara Balears
2 min
El temporal de desembre i gener ha permés tornar a la normalitat la situació dels recursos hídrics d'Eivissa.

PalmaEls temporals que va patir Balears el desembre i el gener passats han permès a l'illa d'Eivissa recuperar la normalitat dels seus recursos hídrics. D'aquesta manera, després de constatar que durant tres mesos consecutius l'estat d'aquestes reserves és estable, el Govern ha anunciat, aquest dijous, que queda sense efecte el Decret de sequera que imposava mesures extraordinàries d'estalvi, aprovat el mes de juny de l'any passat.

“Quan vàrem arribar al Govern, a Eivissa sortia aigua salada de l’aixeta. Ara els recursos s’estan recuperant i marquen xifres que no es veien des de fa deu anys, gràcies a la gestió integral del cicle de l’aigua”, ha assenyalat el conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, qui s’ha mostrat "satisfet" del resultat de la gestió de la crisi.

Una preocupació des de l'entrada del nou Govern

L'adopció de mesures extraordinàries es va començar a plantejar a principis de legislatura, el juliol del 2015, quan els aqüífers de l'illa varen arribar a estar al seu mínim històric, al 25%, i es va constatar que l’illa patia una sequera tècnica per segon any consecutiu, sense que l’anterior administració hagués alertat ni pres mesures davant aquesta situació.

Tenint en compte la situació, el 18 de setembre del 2015 el Consell de Govern va acordar ordenar l'elaboració d'una disposició de caràcter reglamentari mitjançant la qual es declarava la situació de sequera extraordinària a Eivissa, a la vegada que s'aprovaven mesures provisionals per tal de gestionar el recurs mentre es tramitava el decret.

Aquestes mesures consistien en la reducció dels volums autoritzats d'extracció d'aigua per a tots els usos excepte el d’abastament a població. També preveien la suspensió de la tramitació de noves concessions i autoritzacions a tota la illa, que els subministradors amb accés a aigua dessalinitzada (inclosos els venedors d’aigua en camions) substituïssin la totalitat de l’aigua de pou per aigua dessalinitzada durant els mesos de menor demanda i que el Govern instàs els ajuntaments de la illa a fer una auditoria de l’aigua.

La Conselleria demana que no es baixi la guàrdia

Des de la Conselleria reivindiquen que, tot i l’absència de precipitacions durant la tardor del 2015 i l’hivern del 2016, la temporada turística de l’any passat va començar amb una situació sensiblement millor que la de l’any anterior. El maig del 2016, recorden, els aqüífers estaven al 41% de la seva capacitat, 7 punts percentuals més que els recursos del mateix mes del 2015.

La directora general de Recursos Hídrics, Joana Garau, ha volgut reconèixer “l’esforç que han duit a terme la població i els agents de l’illa” i els insta a “continuar amb aquesta nova política de l’aigua consistent en la gestió conjunta del recurs per afavorir la recuperació dels nostres recursos naturals, els aqüífers, i garantir-ne així la disponibilitat a mitjà i a llarg termini”.

En aquest sentit ha subratllat que no es pot “baixar la guàrdia” i que cal “continuar fent feina en la gestió integral del cicle de l’aigua que ja ha donat els primers resultats”.

stats