MEDI AMBIENT
Balears 05/12/2016

El Defensor del Poble demana al Govern que "justifiqui la rebaixa de la protecció" d'espais naturals

Aquesta institució actua d'ofici i qüestiona la Llei d'avaluació ambiental aprovada l'estiu passat

Montse Terrasa
2 min
El paisatge de la serra de Tramuntana és una de les tries dels menorquins consultats pel diari.

PalmaEl Defensor del Poble ha demanat a la Conselleria de Medi Ambient "que justifiqui la rebaixa de la protecció ambiental dels espais naturals" de les Balears i, en concret, de la serra de Tramuntana, després de l'entrada en vigor de la nova Llei d'avaluació ambiental, aprovada el mes d'agost.

"La nova legislació introdueix modificacions que afecten els usos de les Zones d'Exclusió –àrees de màxima protecció mediambiental– i permet l'accés i l'estada en aquestes zones per a activitats recreatives i d'oci, prèvia autorització de la Conselleria competent en matèria de Medi Ambient", recull el comunicat del Defensor del Poble.

La institució ha obert una actuació d'ofici per conèixer els motius de les modificacions de la Llei 5/2005 i ha preguntat per les mesures que aplicarà el Govern balear per aconseguir l'adequada conservació dels espais naturals de les Illes.

Recurs d'inconstitucionalitat, descartat

El Defensor explica que ha iniciat aquesta actuació després de decidir no interposar recurs d'inconstitucionalitat contra els apartats de la Llei 12/2016, de 17 d'agost, d'avaluació ambiental de les Illes Balears, tal com li havia demanat la Fundació Vida Silvestre Mediterrània (FVSM).

Aquesta associació va presentar el setembre una queixa al Defensor del Poble per denunciar que la disposició final segona de la Llei d'avaluació ambiental de les Balears "vulnera diversos preceptes fonamentals de la Carta Magna, a més de la legislació europea, estatal i autonòmica".

Cal recordar que aquesta disposició final segona suposa obrir les àrees d'exclusió a altres usos fins ara no permesos, com el trànsit de persones a peu per camins. La mesura també ha provocat l'oposició del GOB.

Segons la FVSM, aquesta modificació "posarà en perill greu la preservació de nombroses espècies autòctones com el voltor negre, el falcó marí i l'àguila peixatera.

Així mateix, la queixa de la Fundació exposava que s'havia rebaixat la protecció mediambiental dels espais protegits de les Illes "sense cap justificació científica i sense l'obligatori tràmit d'informació pública necessari per modificar la legislació".

La FSVM també va sol·licitar el setembre al govern espanyol que valoràs la inconstitucionalitat de la disposició final segona de la Llei d'avaluació ambiental de les Balears.

Aquesta associació va basar la seva petició en un informe de la Càtedra de Medi Ambient de la Fundació Universitat d'Alcalá, que afirma que la nova reglamentació és "lesiva per al medi ambient; incompleix la normativa europea, estatal i autonòmica; no ha estat sotmesa a informació pública".

"Posa en perill l'estat de conservació de les espècies i hàbitats protegits" a la serra de Tramuntana, recalcava l'informe.

stats