TRANSICIÓ ENERGÈTICA
Balears 22/07/2016

Decepció per la resposta al Pla d’ajudes per instal·lar energia neta

El Govern es planteja ampliar el termini perquè particulars i empreses presentin sol·licituds

Jaume Vinyas
3 min
Decepció per la resposta al Pla d’ajudes per instal·lar energia neta

PalmaEl Govern està decebut per la magra resposta ciutadana i, especialment, empresarial al Pla d’ajudes que va anunciar a finals de maig per fomentar la implantació de plaques fotovoltaiques d’autoconsum. Quan falta menys d’una setmana perquè finalitzi el termini acordat, només s’han rebut 38 sol·licituds. El que més ha sobtat ha estat que, entre aquestes, només hi hagi 12 empreses. “Sorprèn perquè els particulars no tenen tanta capacitat per invertir”, explica a l’ARA Balears el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Joan Groizard. Dels tres milions d’euros compromesos, no es pot quantificar encara, afegeix, quants doblers hi ha disponibles perquè les ajudes es calculen en part partint de la base de la potència requerida. Groizard reconeix que està decebut per l’escassa resposta a un pla que es va anunciar com l’inici de la revolució energètica a l’Arxipèlag. Per això es plategen ampliar el termini per presentar sol·licituds i aprofitar “que ara hi ha doblers europeus” per emprendre un canvi fonamental en el consum d’energia que, tanmateix, la realitat farà inevitable a mitjà termini. “Podem eliminar tràmits i ho hem fet; podem eliminar tasses i ho hem fet; podem posar doblers sobre la taula i ho hem fet: què més podem fer?”, es demana Groizard.

Responsabilitat amb el territori

Iniciar la transició energètica a Balears és el principal comès que s’ha marcat Groizard per a aquesta legislatura, però per a això es necessita la col·laboració ciutadana. Aprofitar les teulades dels edificis o dels polígons industrials per instal·lar-hi plaques fotovoltaiques és essencial per garantir que l’Arxipèlag es pugui abastir d’energia neta de manera sostenible. Si no es comença per aquí, cal recórrer als megaparcs que destrueixen el territori. Projectes com els de Santa Cirga o el Cap Blanc han despertat una forta oposició veïnal. En aquest sentit, Groizard lamenta que el pla per fomentar la renovació dels edificis no hagi tingut tant de ressò. “A vegades es fa més renou en allò que és negatiu que a favor d’allò que és positiu”, assegura.

L’estigma de l’impost del sol

Una de les opcions que podrien explicar l’escàs interès que ha aixecat entre la ciutadania el Pla d’ajudes del Govern és que entre l’opinió pública hagin arrelat les mesures que el govern Rajoy va implantar per perjudicar els autoconsumidors d’energies netes, el famós “impost del sol”. En aquest sentit, Groizard recorda que la mesura no afecta les Pitiüses i que, a Mallorca i a Menorca només s’aplica en instal·lacions de més de 10 kilowats. Aquesta hauria d’ocupar uns 100 metres quadrats, per tant la majoria de la ciutadania també quedaria alliberada de la polèmica taxa que va imposar l’exministre Juan Manuel Soria. Groizard recorda que les ajudes no cobreixen la totalitat de la instal·lació, però que tanmateix, amb la subvenció actual del 50%, els particulars recuperarien la inversió feta en un termini de 4 anys. La resta de vida útil de les plaques, per tant, obtindrien l’energia de manera gratuïta.

El Govern destinarà, en total, tres milions d’euros destinats a ajudes a particulars, més enllà de les plaques fotovoltaiques. També se subvencionaran empreses amb un total de dos milions. L’acció principal en què se centra aquest paquet de mesures és rehabilitar edificis per optimitzar l’eficiència energètica. En total, s’hi destinaran fins a 1,4 milions d’euros, dividits en tres actuacions: incorporació d’energies renovavles, millora de l’aïllament de les parets i revisió de les instal·lacions tèrmiques. Es prioritzaran les llars que els serveis socials o les ONG hagin qualificat com a llars vulnerables, per poder estalviar despesa en les famílies o siguin eficients.

stats