EDUCACIÓ
Balears 13/06/2013

Cort activa un paquet urgent per pal·liar la malnutrició en escoles

El PSIB denuncia casos de desnutrició en 7 centres de Palma i veu insuficient l'acció de l'Ajuntament

Ander Zurimendi
3 min
BARRIS HUMILS   Les set escoles amb casos de  malnutrició són a les barriades d'estrat humil de Palma: Son Gotleu, Polígon de Llevant i La Soledat.

PalmaFins a set escoles públiques de Palma han informat en les darreres setmanes (i per diversos canals) de l'existència de nins amb problemes de malnutrició a les seves aules.

La tendència a l'alça d'aquests casos generà ahir una gran alarma durant el ple de Cort, en el qual el PSIB denuncià la "inacció" de Serveis Socials per resoldre la crisi.

La Regidoria de Benestar Social, però, avançà que desconeixia la majoria d'aquestes situacions i anuncià un paquet de mesures urgents per pal·liar els casos de malnutrició que s'estiguin produint a Palma. Amb vista a l'estiu, la regidora Ana Ferriol anuncià que sufragarà el cost del servei de menjador en les escoles d'estiu per a totes aquelles famílies que no ho puguin pagar. Les escoles d'estiu, organitzades per les AMIPA dels centres, tenen lloc entre juliol i agost, depenent de l'escola.

Així mateix, Benestar Social garantirà l'alimentació dels infants que no assisteixin a les escoles d'estiu mitjançant el programa d'ajudes urgents, que s'atorguen directament a la família afectada.

Igualment, Cort aprovà ahir la creació d'una mesa de seguiment amb participació de les diverses regidories implicades. Segons la regidora Ana Ferriol, "estam en condicions de garantir que cap infant no quedarà sense tenir garantida l'alimentació aquest estiu". Ja pensant en l'arrencada del curs 2013-2014, Ferriol anuncià que redoblaran el programa de beques menjador.

Set afectades

Les escoles afectades són Joan Capó, El Vivero, Camilo José Cela, Joan Miró i Gabriel Vallseca, ubicades a les barriades d'estrat humil de Palma: Son Gotleu, Polígon de Llevant i la Soledat. Les direccions dels centres i part del professorat han fet saber tant a la premsa com al PSIB l'existència de casos de malnutrició.

En la majoria de casos, es tracta d'infants que, sistemàticament, no duen berenar a l'escola. Els docents detecten aquesta absència reiterada i ho posen en coneixement de la direcció del centre. També han detectat infants que reconeixen no haver berenat a ca seva al matí i fins i tot no haver sopat el dia anterior.

Pel que fa a l'escola Joan Capó, la directora del centre ha revelat un llistat de fins a 48 infants que són susceptibles de necessitar la beca menjador per garantir-los una correcta alimentació. Aquest és l'exemple més sagnant explicat pel PSIB, que ahir aprofità el debat de política general de la ciutat per denunciar l'existència d'aquestes situacions. "És totalment urgent abordar el risc de malnutrició infantil que pateixen molts de nins i nines a les diferents barriades de Palma com a conseqüència de les dificultats econòmiques que travessen les seves famílies", manifestà Calvo.

Banc d'aliments

Quant a l'escola El Vivero, la directora denuncià, en declaracions efectuades a la Cadena Ser la setmana passada, la tendència a l'alça del nombre d'infants que assisteixen a escola sense berenar. Així mateix, diversos centres han informat el PSIB que hi ha problemes concrets amb alguns nins. En el cas de l'escola Camilo José Cela, ha rebut la col·laboració del Banc d'Aliments per suplir les mancances alimentàries. A més a més, professorat de l'escola pública Joan Miró ha advertit el PSIB dels mateixos problemes alimentaris.

Avís al febrer

Per part seva, l'escola Gabriel Vallseca ja advertí la Regidoria d'Educació, el mes de febrer, de l'existència d'aquesta problemàtica. Així mateix, des d'Es Pont adverteixen que el PAC de Son Gotleu els indicà l'existència de dos infants amb desnutrició. Davant la falta de recursos econòmics de la família, ha estat l'AMIPA del centre la que ha costejat el menjador escolar d'aquests dos infants. Afegeixen, però, que Serveis Socials els ha confirmat que pagarà a posteriori aquesta despesa.

Finalment, aquest diari ha tingut constància d'una altra escola de la barriada de Son Gotleu que també té algun alumne amb desnutrició.

En altres casos, segons assenyalà ahir l'exbatlessa Aina Calvo, són els docents mateixos els que donen aliments pagats de la seva pròpia butxaca als infants. A més a més, va assegurar que "els centres cerquen els recursos d'allà on poden, sobretot no cobrant el menjador escolar a les famílies que no s'ho poden permetre".

Tanmateix, la portaveu socialista criticà l'actuació de Cort i es mostrà escèptica que el paquet de mesures que adopta tingui l'efecte necessari. "El PP ha rebutjat establir un pla de xoc que garanteixi la posada en marxa de menjadors escolars als centres per a l'estiu i s'ha negat a convocar el Consell Municipal Escolar per abordar el problema", denuncià Calvo.

El PSIB, de fet, presentà una proposta per destinar 498.298 euros del Fons de Contingència municipal a "garantir durant el curs escolar 2013-2014 que cap nin o nina de Palma no quedi sense menjar".

stats