Balears 13/10/2017

Cort recorda a Aptur que vol garantir l’accés a l’habitatge

La prohibició del lloguer turístic encara és una opció

Martí Gelabert
3 min
Dos turistes entren a un edifici de Palma. A Aptur li “preocupa” que Cort prohibeixi totalment el lloguer turístic, però es podria permetre a llars habituals.

PalmaL’Associació d’Apartaments Turístics (Aptur) es va reunir ahir amb el batle de Palma, Toni Noguera, i el regidor d’Urbanisme, José Hila, per intentar apropar posicionaments. Ara bé, tant Aptur com Cort es mantenen ferms amb els seus propòsits. En el cas de l’associació de referència del lloguer turístic a les Illes, el seu president, Joan Miralles, va explicar que van sortir “preocupats” de la reunió “per les intencions de l’Ajuntament respecte a la regulació del lloguer turístic a Ciutat”. A l’associació, que assegura que intenta negociar la regulació del sector, li preocupa -informa en un comunicat- que Palma s’estigui plantejant una “prohibició total”.

És un posicionament, però, que de moment Noguera ni confirma ni descarta. El batle de Palma va assegurar en declaracions a l’ARA Balears que és un objectiu de l’equip de govern municipal treballar sobre tres premisses bàsiques. En primer lloc, Noguera remarca que l’Ajuntament treballa de manera intensa per garantir l’accés a l’habitatge a tota la població de Palma. En segon lloc, la línia de treball també va en contra de l’economia especulativa. Finalment, Noguera va recordar les esmenes que va presentar el Consistori a la Llei de regulació del lloguer turístic. El batle de Ciutat no entén per què Aptur parla, però, de “prohibició total” de manera tan ferma. “Significa que no tenen en compte el home sharing ”. Els darrers mesos Noguera ja va recalcar la possibilitat de permetre el lloguer a turistes només a habitatges habituals en edificis plurifamiliars i per un màxim de dos mesos.

La proposta de la FAVP

Per altra banda, Noguera va recordar que el passat 27 de juliol el ple de Cort va aprovar la proposta de la Federació d’Associacions de Veïns de Palma (FAVP) per rebutjar qualsevol possibilitat de lloguer turístic en finques plurifamiliars de la ciutat. Aquesta aprovació no significa que s’acabi duent a terme -el home sharing, de fet, la desactivaria-, però sí que és una proposta que “s’ha de tenir en compte”. Cal recordar que MÉS i Podem hi van votar a favor, mentre que l’altre soci de govern, el PSIB, es va abstenir.

Cort ha de realitzar la zonificació de Palma, com marca la llei, i encara els tècnics treballen per veure quina fórmula serà la més correcta. Noguera va explicar que s’actuarà amb “transparència absoluta” i que hi haurà coordinació amb el Consell de Mallorca i amb el Pla d’Intervenció d’Àmbits Turístics (PIAT) que ha d’elaborar la institució insular.

Per part seva, Miralles va alertar que “la intenció de l’Ajuntament d’evitar l’economia especulativa” podria implicar “una aturada de l’activitat econòmica de la classe mitjana”, un fet que des de Cort es nega des del moment que s’obri una oportunitat a permetre el lloguer turístic a la residència habitual. Segons Miralles, però, no tot el que es va desprendre de la reunió va ser, segons ell, “negatiu”. Explicà que es van “instar a tornar-nos a veure quan els treballs dels tècnics estiguin més avançats”.

No obstant això, Aptur també va voler deixar un missatge als governants de les Illes. En el comunicat, van concloure que el model turístic implantat a les Illes “democratitza els ingressos i té un impacte positiu a l’oferta complementària arreu del territori”, un fet que segons l’associació “pareix que obliden els actuals governants”. En tot cas, des Cort s’insisteix a continuar treballant amb les tres premisses acordades per tal de no posar més obstacles a l’accés a l’habitatge.

stats