PALMA
Balears 30/11/2014

Cort reclassifica 75.000 m2 de rústic a Gènova

La finca de Son Puigdorfila, que es va valorar com a ubicació per a Son Espases, es troba al costat d’una ANEI

Lluís Planas
3 min

PalmaL’avanç de la revisió del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) de Palma preveu la reclassificació a sòl urbanitzable de 75.000 metres quadrats de sòl actualment rústic de la finca de Son Puigdorfila, al costat de la via de cintura i entre la base militar General Asensio i el col·legi Mare Alberta. Es tracta d’una zona al costat del nucli de Gènova i que limita amb la zona declarada Àrea Natural d’Especial Interès (ANEI).

La reclassificació d’aquests terrenys de 7,5 hectàrees prevista en l’avanç del planejament, aprovat de manera inicial dijous amb els vots en solitari de l’equip de govern del PP, permetrà el desenvolupament urbanístic de tota una àrea de 23,53 hectàrees a Son Puigdorfila Nord. En la primera versió de la Llei d’Espais Naturals (LEN) aprovada l’any 1991, aquest indret també estava declarat ANEI.

El desbloqueig d’aquesta urbanització i de quatre més a Palma amb una superfície total de més de 94 hectàrees -una altra al nucli de Gènova (10,3), Son Sardina (8,83), la Indioteria (9,12) i Son Güells (42,31)- el va habilitar el departament d’Urbanisme de Cort a través d’una modificació puntual prèvia a la revisió del PGOU.

Recuperació de creixement

Es va fer així per adaptar el creixement de Palma permès en el Pla Territorial de Mallorca, que ja s’havia superat. La Llei de mesures urgents en matèria d’urbanisme, aprovada pel Govern aquesta legislatura, va permetre a Cort realitzar modificacions puntuals del planejament sense tenir adaptat el PGOU al PTM. Així, la fórmula per guanyar creixement va ser eliminar l’ús turístic de nou polígons suprimint 86 hectàrees del còmput global. Palma recuperà d’aquesta manera el creixement previst en el PGOU de 1998 i guanyà 11 hectàrees més per a futurs creixements.

L’instrument que ha fet servir l’equip de govern de Mateu Isern ha estat molt criticat pels grups de l’oposició, perquè consideren que té una intenció desenvolupista. En el cas concret de la reclassificació de sòl rústic a Son Puigdorfila, també s’hi han mostrat especialment crítics. Aquesta setmana, tant la regidora socialista i exresponsable d’Urbanisme Yolanda Garví com el portaveu de MÉS, Antoni Verger, consideraren respectivament una mesura “dolorosa” i “catàtròfica” aquesta reclassificació de sòl rústic i remarcaren que s’actua sobre una zona que es troba al costat d’un espai protegit com a ANEI. El tinent de batle d’Urbanisme, Jesús Valls, defensà que en tota la revisió del PGOU aquesta és l’única reclassificació de sòl rústic prevista.

En qualsevol cas, no és la primera vegada que la finca de Son Puigdorfila es troba en el punt de mira per ser transformada. El Govern de Jaume Matas va sostenir en el seu moment, l’any 2003, que era una de les quatre ubicacions possibles que es valoraven per a la construcció d’un nou centre hospitalari que suplís el de Son Dureta, juntament amb la base militar General Asensio, un solar de Son Sardina i Son Espases Vell, que finalment s’acabà imposant. Tanmateix, en aquell moment l’Ajuntament de Palma liquidà la valoració per justificar la tria amb un informe de sis punts que en total no ocupaven més d’un full i mig,

Exclosa de la LEN l’any 1992

A més de trobar-se al costat de la zona protegida de Gènova, Son Puigdorfila va ser inclosa també com a ANEI a la Llei d’Espais Naturals que el Parlament balear va aprovar el mes de gener de 1991. L’any següent aquest mateix Parlament, però amb una nova majoria, va aprovar una reforma d’aquesta llei, la qual rebaixava el grau de protecció de les ANEI i les ARIP a les Pitiüses i alhora va excloure de la protecció determinades zones de la resta d’illes, perquè coincidia amb llocs on s’havien projectat urbanitzacions o camps de golf.

A Mallorca foren els casos de Felanitx (es Turó), sa Pobla (Gaieta Gran), Calvià (Cala Falcó) i Palma (Son Quint, Son Muntaner, Son Vida i Son Puigdorfila), segons va denunciar en el seu moment el grup ecologista GOB. Ara el desenvolupament urbanístic previst per l’Ajuntament de Palma pràcticament connectarà la barriada de Son Rapinya, des del col·legi Mare Alberta, amb el nucli de Gènova, fins a les instal·lacions militars de la base General Asensio.

stats