Balears 14/10/2013

Cort prepara una ordenança que persegueix des dels músics de carrer als indigents i els jocs infantils

L'oposició critica la restricció de les llibertats que preveu l'esborrany i MÉS el considera de "moral conservadora i controladora"

Enric Borràs Abelló
5 min

PalmaL'esborrany d'Ordenança per a fomentar i garantir la convivència cívica a Palma, al qual ha pogut accedir l'ARA Balears i que us podeu descarregar, és tan restrictiu que gairebé fa impossible l'activitat dels músics de carrer i no permet que un botiguer pugui fer-se pintar la persiana del seu establiment amb un grafit sense permís municipal. També persegueix la prostitució al carrer a 200 metres d'escoles o parcs i la limita, així com ho fa amb l'activitat dels qui demanen doblers al carrer. De fet, l'Ajuntament fins i tot preveu impedir els partits de futbol entre nins si es molesten veïns o vianants.

Des de l'Ajuntament de Palma es neguen a valorar l'esborrany al qual ha tingut accés aquest diari, assegurant que no poden garantir que sigui autèntic i que ja es treballa amb un altre text, però és el document amb el qual treballen les àrees municipals des de fa uns dies per preparar-ne una nova versió. Sigui com sigui ha causat el rebuig unànime de l'oposició. La portaveu de MÉS a Palma Neus Truyol considera l'esborrany d'ordenança "antisocial i repressora" un retorn "40 anys enrere", en temps del franquisme, perquè és un "atac contra els drets i les llibertats".

Els econacionalistes critiquen que el PP insisteixi amb ordenances de "moral conservadora i controladora" que prohibeixen gairebé tot el que passa al carrer i no s'autoritzi específicament. "Volen regular per imposar la seva ideologia", assegura Truyol. Des del PSIB diuen que estan preocupats per la "restricció de llibertats" que preveu la normativa, que ja es volia imposar en l'ordenança d'ocupació de la via pública, i perquè les sancions afectarien sobretot els més desprotegits.

Els jocs infantils, limitats

L'esborrany d'ordenança "prohibeix la pràctica de competicions esportives espontànies", com un parit de futbol entre nins, per exemple, "que pertorbin els legítims drets dels veïns o els altres usuaris de l'espai públic", a no ser que s'hagin autoritzat. També prohibeix "acrobàcies o jocs d'habilitat" amb bicicletes o monopatins en llocs que no siguin fets expressament per a aquesta mena d'activitats. En aquest darrer cas les multes poden arribar als 400 euros.

Persecució als músics de carrer

Les limitacions per als músics de carrer són tantes que difícilment podran actuar a Palma. Segons l'esborrany els que vulguin tocar al carrer no poden: fer servir amplificadors, instruments de percussió o de so "estrident i molest", superar els límits de so legals, actuar en "zones acústicament contaminades" o de "gran concurrència", ni posar-se davant de comerços sense el permís dels botiguers. També tenen prohibit tocar davant de monuments, edificis històrics, béns d'interès cultural "de manera que se n'interfereixi la visibilitat".

Els músics també tenen prohibit tocar més de 30 minuts en un mateix lloc o repetir-hi el repertori, ocupar més d'un metre quadrat per persona o fer música a partir de les deu de la nit -a les nou al centre-. Fins i tot els obligua a fer oreta: no poden fer música o a l'hora de dinar, entre les dues i les cinc. A més, tampoc poden fer música interferint el trànsit de vianants o rodat, "incorporar menors de 16 anys en les seves actuacions", vendre enregistraments de les seves actuacions, abordar els passavolants, o, fins i tot, actuar a la vora d'un altre músic. Les multes, en principi, són de fins a 200 euros però poden arribar als 400 si es consideren greus.

Els mims, malabaristes, pallassos, estàtues humanes, etc., no poden interferir els vianants ni els cotxes, fer publicitat, fer servir foc, sabres o materials perillosos, abordar els vianants, tocar-los o espantar-los, llançar objectes a l'aire, posar-se davant de comerços o edificis oficials sense autorització, etc. En general, tenen les mateixes limitacions d'on posar-se i les mateixes sancions que els músics.

Control als indigents

Prohibeix que els menors de divuit anys, la gent gran o els discapacitats demanin doblers al carrer, tot i que això pot ser per un problema de redacció i voler dir que es prohibeix demanar doblers acompanyat d'algú d'aquestes característiques. Diu, literalment: "queda totalment prohibida la mendicitat exercida per menors o aquella que es faci, directa o indirectament, amb menors o persones ancianes o amb discapacitats". També prohibeix els netejadors de cotxes en la via pública o els qui demanin doblers "obstaculitzant" el trànsit de ciutadans.

Es preveuen multes per als qui incompleixin la normativa, encara que les podran bescanviar per cursos o sessions informatives dels serveis socials. A més, l'Ajuntament pretén prohibir acampar o dormir de dia o de nit en els espais públics, rentar-se un mateix o la roba en fonts o estancs, o "utilitzar els bancs i seients públics per a usos diferents als que estan destinats". Amb multes de fins a 200 euros.

Fora grafits

L'esborrany de l'ordenança prohibeix completament qualsevol mena de pintada o grafit, fins i tot en façanes i tanques d'edificis privats, on per fer-los cal autorització prèvia de l'Ajuntament encara que el propietari de l'edifici ja l'hagi donada. Així doncs, un botiguer que vulgui contractar un grafiter per pintar la seva persiana no ho pot fer sense permís municipal. Les sancions per fer-ne es poden considerar molt greus i arribar fins als 600 euros si les pintades són reiterades -si una mateixa persona fa més de tres grafits en llocs diferents-, a banda del cost de deixar-ho tot com estava.

Ni cartells ni pancartes

Penjar cartells, pancartes adhesius "o qualsevol altra mena de publicitat" al mobiliari urbà queda prohibit. Fins i tot, en immobles privats si no es demana permís i el rètol "vola sobre l'espai públic" -excepte en el cas dels balcons-. Si es fa en monuments les sancions es poden considerar molt greus: col·locar una bandera d'Islàndia o una camiseta verda a l'estàtua de Jaume I, per exemple, pot costar fins a 600 euros. L'esborrany també prohibeix col·locar octavetes de publicitat als parabrises dels cotxes.

Res de "nudisme o casi nudisme"

L'esborrany preveu fins a 200 euros de multa pels qui vagin nus o "casi nus" -no explica què vol dir això- en espais públics. Tampoc permet estar-s'hi just en banyador "o una altra peça de roba similar", excepte a les piscines, platges o al Passeig Marítim. Amb tot, prohibeix despullar-se del tot fins i tot a les platges, excepte en "zones concretes" autoritzades. Despullar-se del tot en una platja no autoritzada pot costar 400 euros.

Setge a la prostitució

L'esborrany d'ordenança prohibeix "especialment" la prostitució al carrer; no fer-hi l'acte sexual, sinó oferir-hi, negociar-hi o acceptar-hi tractes de prostitució quan això passi a manco de 200 metres d'escoles i instituts, parcs, zones que freqüentin els nins, o es limiti "la compatibilitat dels diferents usos de l'espai públic". Ah, i sí, l'Ajuntament de Palma també prohibeix "l'explotació de persones per part de tercers que es lucrin amb la prostitució". Les multes oscil·len entre els 100 i els 600 euros.

Alcohol, drogues i "necessitats fisiològiques"

Es prohibeix el consum d'alcohol en espais públics quan es pugui molestar els veïns i es faci amb llaunes o gots de vidre. També es prohibeix quan es faci de forma massiva o quan es faci en llocs on vagin nins i adolescents. També preveu prohibir el consum de drogues en l'espai públic. Les multes poden arribar als 600 euros.

L'Ajuntament també prohibeix "defecar, orinar i escopir" en qualsevol espai públic i, especialment, en zones molt concorregudes. Les multes poden arribar als 400 euros. Evidentment, tampoc no permet qualsevol mena de destrossa o acte vandàlic contra el mobiliari urbà.

Prohibició de venda ambulant

La venda ambulant està completament prohibida, també ho està ajudar els venedors, avisar-los de la presència de policies, o comprar-los res. Les multes per vendre arriben als 400 euros i les per comprar, als 200. L'Ajuntament tampoc no permet serveis com ara el tarot, la vidència o els tatuatges i els massatges en llocs públics.

stats