EMERGÈNCIA HABITACIONAL
Balears 14/07/2017

Cort haurà de ‘decidir’ aquest mes la prohibició del lloguer turístic

Els veïns presenten la primera iniciativa popular que demana que no es permeti a finques plurifamiliars

Martí Gelabert
4 min
Cort haurà de ‘decidir’ aquest mes la prohibició del lloguer turístic

PalmaLa Federació d’Associacions de Veïns de Palma (FAVP) va entregar ahir dematí 6.076 signatures per rebutjar el lloguer turístic a finques plurifamiliars a tota la ciutat. Es tracta d’una iniciativa popular que obligarà els grups municipals a debatre la proposta en el ple d’aquest mes. Demanen, en concret, que Palma sigui zona única a l’hora d’elaborar la zonificació que ha de dur a terme Cort, quan s’hagin de delimitar les zones on es prohibeix o es permet el lloguer turístic. La FAVP, en aquest sentit, reitera que no s’admeti a cap lloc de la ciutat.

És la primera iniciativa popular que s’eleva a la sessió plenària i que, per tant, no passarà per cap comissió prèvia. Fins ara, per llei autonòmica, a una ciutat com Palma es necessitava recollir unes 40.000 signatures per fer una proposició d’aquestes característiques. Amb un recent canvi de regulació al Parlament, que MÉS per Mallorca va posar sobre la taula a proposta de la mateixa FAVP, ara el nombre de signatures que es reclamen baixa a 5.420.

Aquest fet ha permès, ara, que els veïns de Palma facin dir-hi la seva als partits, clarament i a través d’una votació amb relació a aquesta qüestió. “Demanarem que votin a consciència, perquè és una proposta popular que no ve de cap partit”, ha expressat el president de la FAVP, Joan Forteza. En aquest sentit, també ha recalcat que “no entendríem l’abstenció a les votacions”.

Posicionament dels partits

De moment, l’equip de govern no deixa clar en quin sentit anirà la seva votació. Des de MÉS per Palma s’ha reiterat el missatge que fins ara ha donat el partit: “Demanam que només es pugui llogar l’habitatge habitual durant un màxim de 60 dies o una habitació, evitant l’especulació immobiliària. Per aquesta raó hem insistit tant a les negociacions amb Podem per incloure-hi aquesta modalitat”, assegura la portaveu, Neus Truyol. La prioritat principal, i que han repetit, és garantir l’accés a l’habitatge.

Ara bé, des de la FAVP volen més contundència. Forteza assegurà que no hi estan d’acord perquè “una persona que pugui abandonar l’habitatge durant dos mesos no és de classe mitjana. És que té possibilitats econòmiques”. En aquesta línia, defensen que “s’han d’aprofitar tots els pisos perquè els palmesans hi puguin residir”. Sí que estan d’acord, però, que es pugui llogar una habitació sempre que hi hagi el propietari vivint al pis, per tal d’ajudar a millorar la situació econòmica i, per tant, defugir del “sistema especulatiu”.

Des del PSIB, de moment, creuen que pronunciar-se sobre el tema és una mica “precipitat”. Ho ha definit el seu portaveu, José Hila, en preguntar-li aquest diari. Com que encara no està la llei tancada, es mostren prundents a l’hora de contestar. Hila explica que s’estudiarà el que ha presentat la FAVP, però que amb les esmenes que s’han introduit a la llei per part de l’Ajuntament aquesta ja resultarà “molt restrictiva”. Precisament, que sigui restrictiva és el que demana el PSIB Palma.

D’altra banda, en demanar-los per això aquest diari, des de Podem no han fet declaracions.

Des de l’oposició, Ciutadans considera que aquesa iniciativa és una mostra més del “desacord” que hi ha entre els equips del Pacte. En aquest sentit, adverteix que “s’haurà d’esperar fins dimarts, primer al Parlament, i després dijous, al ple de Cort, per veure si l’acord en els dos governs existeix”, ha exposat el portaveu, Josep Lluís Bauzá. Per part del PP, han preferit no fer valoracions per poder “estudiar” la iniciativa “en profunditat”. En tot cas, la seva líder, Marga Durán, ha recordat que la portaveu del PP al Parlament, Marga Prohens, ja ha demanat la retirada de la llei.

La FAVP va sol·licitar 7.995 signatures i un 76% (6.076) demana que es prohibeixi el lloguer turístic en les finques plurifamiliars. El 24% (1.919) no hi han donat suport. Entre les persones que han rebutjat firmar, els motius principals són que consideren que el lloguer turístic és bo per als ciutadans (un 8%) i que són treballadors d’hoteleria o restauració i “no volen complicacions” (8%). Dos de cada cent consultats van al·legar que són propietaris i lloguen pisos a turistes.

El grup de població que més ha manifestat que té problemes per trobar habitatge o renovar contractes són els joves, ha destacat Forteza: “S’està derivant a una crisi social en què els joves tenen la pitjor part”. De fet, el 52,4% de les persones que estan en contra del lloguer turístic (3.184) té entre 23 i 38 anys. Per altra banda, 1.719 (28,3%) tenen entre 38 i 64 anys i 1.173 (19,3%) són menors de 23 o majors de 65.

“No tenim cap dubte que el turisme és un element totalment estratègic tant per a Palma com per a la nostra comunitat”, va reconèixer Forteza, però va subratllar que “ha causat i derivat en una vertadera dependència a tots els altres sectors econòmics, productius i socials de la nostra ciutat”. En una roda de premsa prèvia a la presentació de les signatures al Consistori, Forteza va criticar que Palma està a un pèl de “perdre tota la seva personalitat, la seva idiosincràsia, el seu caràcter, la seva forma de ser, per convertir-se en una gran franquícia i una ciutat temàtica, sense cap tipus d’interès ni futur”. De fet, advertí que, “fins i tot, podríem arribar a morir d’èxit”.

Transformació

Els veïns de Palma demanen un canvi de paradigma en relació amb la regulació del lloguer turístic. Volen una restricció total i que Palma sigui zona única, on es prohibeixi el lloguer vacacional a finques plurifamiliars.

stats