URBANISME
Balears 12/04/2016

Cort demana fons a Europa per transformar el barri de Son Gotleu

Palma pressuposta 5,8 milions d'euros per optar a la convocatòria Urban Innovative Actions, projectes a través dels quals les necessitats dels barris es converteixin en oportunitats

M.r.
2 min
Un carrer de Son Gotleu en una imatge d'arxiu.

PalmaL'Ajuntament de Palma aposta per la innovació per tal de transformar la barriada de Son Gotleu. Cort aposta per aconseguir fons europeus per tal de finançar les actuacions per millorar la qualitat de vida del barri. A diferència d'altres ocasions, però, Europa premia les idees innovadores que permetin incidir en la vida diària de les persones i no simplement en el canvi de les voravies.

Cort opta a la convocatòria Urban Innovative Actions, un projecte europeu l'objectiu del qual és convertir les necessitats del barri en oportunitats de transformació urbana, de lluita contra l'atur, de potenciació d'un nou teixit econòmic i d'un major arrelament al barri, amb un pressupost de 5,8 milions d'euros. Europa assumiria el 80% d'un màxim de 5 milions i no serà fins al mes d'octubre que se sabrà si ho ha aconseguit.

Què és una UIA?

"El 31 de març vàrem presentar a Europa aquest projecte, que pretén lluitar contra la pobresa energètica, la desigualtat social i el desarrelament de la població del barri de Son Gotleu a través d'una metodologia innovadora", ha explicat el tinent de batle de Model de Ciutat, Urbanisme i Habitatge Digne, Antoni Noguera.

Així, Noguera ha assenyalat que es vol posar fi a "la visió aristocràtica del centre i invertir en els barris més vulnerables".

És a dir, la UIA de Son Gotleu vol ser una eina no només urbanística, sinó també de formació de les persones. El projecte no només incideix en aspectes físics, sinó també en aquells que realment en determinen la forma de vida. És a dir, diagnosticar la situació real del barri a través de quatre aspectes estratègics: l'infrahabitatge, la desocupació, el teixit homogeneïtzat, i segregació cultural i desarrelament.

Així, tal com ha assenyalat Francisco Cifuentes, director general d’Habitatge Digne i coordinador del projecte, es volen canviar "sinergies".

“Formam la gent per resoldre els problemes dels habitatges i a la vegada iniciam dues transformacions: en la rehabilitació dels edificis degradats i també en la creació d’un nou sector econòmic i, per tant, en la diversificació del teixit comercial i econòmic de la zona. Aquest canvi de sinergies suposa al mateix temps un fre a la segregació i un foment d’un major arrelament i sentiment de pertinença al barri i a la ciutat”, ha explicat Cifuentes.

El projecte s'ha presentat aquest dimarts a Cort.

Noguera ha comparegut acompanyat del responsable d'Igualtat, Joventut i Drets Cívics, Aligi Molina, i el tinent de batle de Mobilitat i Districte de Llevant, Joan Ferrer.

Molina ha destacat que es tracta d’un "projecte innovador, paradigmàtic i singular per al barri de Son Gotleu, no n’hi ha cap d’igual a Europa, sobretot perquè cedeix el protagonisme a les persones. Per tant, superam les metodologies d’intervencions paternalistes per arribar a l’empoderament real de les persones".

stats