MESURES URGENTS
Balears 07/06/2013

Contra l'urbanisme per decret

GOB, Col·legi d'Arquitectes i partits polítics de l'oposició critiquen la norma que aprova avui Bauzá

Jaume Perelló
2 min

Palma.Tot just conèixer que el Govern aprovaria un decret llei que fixa paràmetres urbanístics a la Platja de Palma, el degà del Col·legi d'Arquitectes va voler ser molt prudent perquè no en coneixia els detalls. Ahir, però, 24 hores després de l'anunci, sí que va valorar el contingut de la norma que avui aprova l'Executiu de Bauzá. Segons Joan Morell, "no ens agrada gens ni mica que es faci urbanisme per la via del decret", va afirmar. El màxim dirigent del col·lectiu d'arquitectes illencs creu que fer-ho així "és llevar a la societat la possibilitat de debatre, opinar i pensar quin és el millor model per a la Platja de Palma".

L'aspecte que més controvèrsia ha generat del decret és la possibilitat que els hotels de 4 i 5 estrelles puguin aixecar fins a dues plantes més. Morell no va voler manifestar una opinió com a Col·legi d'Arquitectes, però va dir que "personalment no crec que sigui el camí. Els arquitectes hem defensat sempre la planificació, no la improvisació. Entenc que hi ha crisi, que cal facilitar les inversions, però això no ho justifica tot. Hem dedicat molt de temps a debatre i a al·legar com trobam que ha de ser la Platja de Palma, i no es poden aprovar mesures tan importants sense el procediment adequat", va concloure el degà.

Un pla per aprovar

Cal recordar que l'any 2012 el Consorci de la Platja de Palma va elaborar una nova versió del pla de reforma de la zona sota la direcció del regidor Álvaro Gijón. El document, que encara no ha estat aprovat i que ha de marcar les línies mestres que regiran tots els aspectes de modernització d'aquesta àrea turística, va rebre al·legacions de veïns, arquitectes i altres grups. Segons Joan Morell, "si es fa una feina de revisió dels plans de l'Administració, hi ha un diàleg i se'ns presenta com una tasca conjunta i participativa, no té sentit que ara es facin decrets llei que no han format part de tot aquest procés", va concloure.

Tampoc no n'estava gens satisfet el grup ecologista GOB, que acusà directament Delgado de "privilegiar una vegada més el sector hoteler, regulant a la carta els seus interessos", va dir ahir la portaveu, Margalida Ramis. En la seva opinió, "es perd una oportunitat i els hotelers aprofiten la situació econòmica actual per exigir al Govern 'privilegis' al marge de la legalitat, com l'increment d'altures amb l'excusa de la millora de categoria", afirmà Ramis.

El decret llei, que serà aprovat avui pel Consell de Govern, declara zona turística madura la Platja de Palma i, per tant, les actuacions poden es poden iniciar inmediatament. A més, el Govern obre la possibilitat que altres llocs puguin acollir-se a la mateixa fórmula.

stats