ECONOMIA
Portada 18/08/2015

El Constitucional sentencia a favor de l'Estat en un conflicte com el de la Llei de comerç balear

Acaba de desestimar les pretensions de la Junta d'Andalusia, que qüestionava les darreres normes sobre horaris comercials i obertura en diumenges

Jaume Perelló
3 min
La llei de comerç haurà de ser rectificada si el Constitucional actua amb el mateix criteri que al conflicte amb Andalussia.

PalmaEl Tribunal Constitucional acaba d'avalar, en una sentència del mes de juliol, la normativa bàsica estatal sobre comerç i ha desestimat les pretensions de la Junta d'Andalusia, que havia qüestionat la regulació marc sobre horaris comercials i obertura en diumenges i festius.

Aquest conflicte que havia plantejat el govern andalús aporta llum sobre la tesi jurídica de l'alt tribunal sobre la disputa que ara mateix té l'executiu central amb l'autonòmic per la Llei de comerç, i anticipa una resolució favorable a l'Estat a l'hora de definir, per exemple, els criteris per considerar un establiment com a gran superfície.

El Constitucional va rebutjar fa un mes que el Reial decret llei 20/2012 de l'Estat, que establia un règim d'horaris comercials i d'obertura en diumenges i festius, entre d'altres aspectes, envaís competències de les comunitats autònomes, com assegurava la Junta d'Andalusia.

En concret, l'article 27 d'aquest reial decret llei donava una nova redacció als preceptes establers a la Llei 1/2004 sobre horaris comercials i obertura en festius, dels quals en marca 16 de possible obertura i un mínim de 10. També estableix que els horaris d'obertura els diumenges i festius seran completament lliures. Andalusia havia considerat que aquests preceptes i d'altres envaïen les competències autonòmiques, però el TC ho té clar: aquesta norma forma part de la capacitat de planificació general de l'activitat econòmica, "atribuïda per la Constitució a l'Estat".

Diu l'alt tribunal que aquests preceptes són directrius i criteris globals, dels quals es marquen uns criteris mínims i, per tant, han de ser considerats normes bàsiques. Com a tal, la norma estatal "únicament pretén establir un règim dins del qual cap legítimament l'opció de la regulació autonòmica en aquesta matèria". "En efecte –afegeix el Tribunal–, els indicats criteris respecten les competències autonòmiques en matèria de comerç interior", ja que "no esgoten" les competències del legislador autonòmic.

Mala notícia per a Balears

Es dóna el cas que el Tribunal Constitucional serà el que haurà de resoldre el conflicte que manté l'Estat amb Balears sobre la Llei de comerç i especialment sobre la consideració de gran superfície. Mentre que Madrid vol que hi hagi un sol criteri estatal, els 750 metres quadrats, Balears fa diferències en funció de les Illes, per atendre els criteris de proporció de la seva mida.

El fet de ser qualificat com a gran superfície obliga els grans operadors a passar per la declaració autonòmica, un procés més llarg i sotmès a més controls que no una obertura amb una simple declaració responsable. La pressió dels 'lobbies' dels grans establiments, segons l'opinió dels petits i mitjans comerciants, ha fet que l'Estat no deixi passar la Llei de comerç impulsada pel ja exconseller Joaquín García, que fixava en 300 metres quadrats a Formentera i 400 a Menorca i Eivissa el sostre a partir del qual ja és necessari tramitar un establiment com a gran.

Fonts jurídiques consultades asseguren que el criteri del Constitucional, tot i que té un vot particular del magistrat Antonio Narváez, en el cas d'Andalusia, és una "molt mala notícia per al postulat del Govern balear" i, per tant, anticipen una resolució contrària a la llei autonòmica, que en aquest cas hauria de ser modificada per recollir els principis estatals.

El govern Rajoy s'ha mostrat especialment recentralitzador en matèria de comerç i s'ha basat en els criteris de defensa de l'ultraliberalisme mitjançant l'aprovació d'un seguit de normatives que, amb el pretext de la unitat de mercat i el foment de l'activitat econòmica, fan cada vegada més difícil que les comunitats autònomes puguin regular les obertures de grans comerços i la seva operativa.

stats