EDUCACIÓ: CONFLICTE A LES AULES
Balears 06/01/2014

La Conselleria d'Educació obre una caça de bruixes a l'institut de Marratxí

A més del cap d'estudis i l'expedient al director, el Govern també investiga sis professors del centre

E. Borràs/b. Picornell
2 min

Palma.La Conselleria d'Educació ha començat una autèntica caça de bruixes en un dels centres amb un paper significat en la mobilització dels docents: l'institut de Marratxí. A banda d'investigar el cap d'estudis, Xavier Juan -tal com ja va avançar ahir l'ARA Balears- i de l'expedient disciplinari contra el director, Jaume March, fet públic just abans de les vacances de Nadal, ahir es va saber que Educació ha investigat sis professors més.

Segons que ha pogut saber aquest diari, als professors els ha interrogat una inspectora a causa de queixes per conductes sospitoses. Un, per exemple, hauria projectat a classe una pel·lícula en anglès mentre complia els serveis mínims durant la vaga indefinida en lloc d'avançar matèria. Dos dels altres investigats, que, a més de professors, són pares de nins que estudien al centre, s'haurien pronunciat a favor de protestar no duent els nins a classe en una assemblea de pares.

Tot i que des de CCOO deien ahir que Educació havia obert expedients informatius als professors, com també s'havia dit del cap d'estudis, el Govern ho va negar en un comunicat. "No s'ha obert cap tipus d'expedient ni al cap d'estudis ni a cap altre professor", assegurava la nota. Fonts oficials de la Conselleria varen negar que s'haguessin fet, ni tan sols, diligències prèvies, però no que s'investigassin els mestres. "El que s'ha fet és alguna cosa prèvia a tot això", varen dir des d'Educació. Més tard concretaven que el que hi ha en marxa és una "informació reservada" i que, com que és reservada, no en poden dir res.

Secrets a banda, allò que queda clar és que la consellera Joana Maria Camps ha posat en marxa el seu propi maccarthisme contra els docents rebels. El dirigent de CCOO Toni Baos ho considera una "clara provocació" i una demostració de manca de voluntat negociadora, a més d'una manera d'intentar enfrontar els mestres amb els pares, sobretot tenint en compte que tot plegat es fa pocs dies abans de la vaga de dimarts, convocada, precisament, per donar suport al director del centre, Jaume March.

Com en el cas de March, sembla que la investigació que afecta Juan, i que com a mínim per ara encara no és un expedient, hauria partit d'una demanda d'una alumna que hauria enregistrat una conversa del cap d'estudis amb un grup de joves que protestaven perquè volien fer classe. Juan hauria contestat en "to col·loquial" i la resposta hauria estat interpretada com una hipotètica "denegació del dret a l'educació".

L'Associació de Directors d'Educació Secundària de Mallorca va fer públic ahir un comunicat arran de l'expedient al director i la investigació al cap d'estudis dient que "inclourien gravacions de converses fetes contravenint la normativa vigent" i criticant que s'hagués trigat tant entre la data de la denúncia i l'obertura del procediment que "hauria generat indefensió jurídica als professors denunciats". Els directors avisen que l'Executiu agreuja el conflicte educatiu i donen per romput "qualsevol diàleg amb el Govern mentre no s'aturi aquesta política sancionadora i no es retirin els expedients oberts".

El cas de March és diferent. L'encara director té obert un expedient, i a més disciplinari, que se li va comunicar dia 20, just abans de les vacances de Nadal, per vulnerar "el dret a l'educació i a la neutralitat". Tot i això, continua sent director perquè l'expedient no incloïa mesures cautelars.

stats