RECOLLIDA SELECTIVA
Balears 15/09/2017

El Consell d’Eivissa no ampliarà la planta de transferència de residus

A l’agost nombrosos camions no pogueren descarregar-hi per falta d’espai

Armando Tur
3 min
Als dies de més pressió, hi havia dificultats per fer espai entre els residus.

EivissaLa planta de transferència del Consell d’Eivissa ha quedat totalment obsoleta. No és una novetat. Es va construir l’any 2003 i estava previst que tingués una vida màxima d’uns tres o quatre anys. Aquest estiu els problemes han assolit el màxim grau després que alguns camions de recollida selectiva, sobretot de cartró i plàstic, hagin hagut d’anar-se’n d’allà sense poder descarregar. “Estàs sis hores carregant contenidors, vens aquí a esperar una hora i quan estàs a punt d’entrar et diuen que no hi caps, que tornis més tard”, explicà ahir un camioner que recordava algunes dates puntuals d’agost. “Ara està més tranquil, es nota que ha baixat el ritme”, hi afegí.

Així i tot, el Consell no es conforma. Ahir mateix una tècnica de medi ambient de la màxima institució illenca; un enginyer d’Ecoembes, que gestiona el reciclatge del vidre, i un enginyer de Saicanatur, concessionària de la planta, es varen reunir in situ a la instal·lació per tal d’intentar “cercar una solució a curt termini”, com va explicar la tècnica Elba Montes, qui descartà l’ampliació de la planta. “No, això no sabem si es podrà fer i les solucions que tractam són d’acord amb la realitat que tenim”, va comentar Montes.

Canvi de solució

D’aquesta manera s’enterra la solució que fa setmanes proposà el titular de Medi Ambient d’Eivissa, Miquel Vericad, qui apostà per ampliar la planta a través de l’adquisició d’un solar contigu a la planta. “És un problema que els mitjans heu detectat ara, però que des del departament ens ocupa des de fa molt de temps”, explicà Vericad quan començaren a sonar les primeres alarmes. La realitat és, però, que la solució real és la construcció de la planta de triatge a l’abocador de Ca na Putxa.

Els grups ecologistes coincideixen en aquesta situació, però lamenten que encara no sigui una realitat. “S’hauria d’haver construït fa anys”, explicà Hazel Morgan, presidenta d’Amics de la Terra. I és que aquesta planta no només evitaria les imatges i els problemes que es registren a la planta de transferència, sinó que també allargaria la vida útil de l’abocador, que “al ritme que seguim” podria ser “inferior a quinze anys”, segons assegurà el president del GEN a Eivissa, Joan Carles Palerm.

A curt termini

De moment, però, les solucions que se cerquen són a molt més curt termini, i és que la planta de triatge podria estar anys a ser una realitat després que el Consell Consultiu tombàs les múltiples modificacions a l’informe que havia de servir per fer aquesta instal·lació obligant a fer-ne un de nou. “És una oportunitat per replantejar el sistema que es proposava abans de fer tots els canvis, el de biometanització”, va assegurar el conseller Miquel Vericad, qui reconegué que des de l’inici d’aquest procés fins avui dia “el procés és molt més efectiu”.

Amb tot, les solucions d’ara impliquen mesures a curt termini. En sortir de la reunió d’ahir, Montes reconegué que hi ha “múltiples idees sobre la taula”, encara que quan se li va demanar per un exemple destacà “la reorganització del material a la planta”, que podria permetre dotar de més espai al pas de camions. També s’ha millorat el sistema de torns per tal que no coincideixin tots els camions a les mateixes hores i d’aquesta manera els operaris tinguin temps de fer-hi lloc. “A alguns els han fet venir a la nit a descarregar”, explicà un dels camioners. Tot i això, els operaris lamenten que als dies de més pressió de la temporada “no hi havia espai per maniobrar i el cartró ratllava tots els camions” i asseguren que han optat per prioritzar aquells contenidors que “tothom sap que dia a dia estan plens” perquè “per sortir alhora” han escurçat en 40 minuts el temps destinat a fer rutes de recollida pels diferents municipis de l’illa d’Eivissa.

stats