Balears 13/06/2016

Confirmen la multa de 1.620 € als quatre enjudiciats de Bunyola

La defensa dels condemnats va apel·lar la sentència perquè va considerar que la jutgessa només va tenir en compte les declaracions dels guàrdies civils

Agnès Antich
3 min
Els acusats, abans d'entrar al judici.

PalmaLa Secció Primera de l'Audiència Provincial de Palma ha tombat el recurs d'apel·lació presentat pels quatre joves condemnats per tallar el trànsit i protestar el maig de 2012 a Bunyola contra qui era el president del Govern, José Ramon Bauzá. L'Audiència confirma així la decisió del Jutjat Penal número 1 de Palma, que considerà els joves autors d'un delicte de desobediència greu i els condemnà a la pena de pagar 6 euros de multa al dia durant 9 mesos. Tots quatre hauran de pagar 1.620 euros per hom.

Antoni Sansaloni, Roser Aguiló, Amadeu Corbera i Joan Servera foren acusats de tallar el trànsit rodat i protestar, dia 28 de maig de l'any 2012, quan l'expresident es dirigia a la finca de Son Termes en un acte oficial. En passar Bauzá per Bunyola es trobà una concentració nombrosa de persones que protestaven contra el Govern. Un d'ells fou acusat també de mossegar un braç d'un agent de la Guàrdia Civil durant els aldarulls, però la jutgessa de Penal 1 el va absoldre del delicte de lesions de què l'acusava el Ministeri Fiscal.

La defensa dels condemnats considerà que la jutgessa només havia tingut en compte les declaracions dels guàrdies civils per determinar la culpabilitat dels joves, sense preveure les circumstàncies socials del moment. Llavors l'expresident ja havia viscut altres situacions similars en diferents punts de l'illa arran de les seves visites. L'advocat dels condemnats menciona també les declaracions del delegat del govern José Maria Rodríguez, quatre dies abans dels fets, que fan referències a aquestes protestes en els pobles de la part forana.

D'altra banda, pel que fa a l'error en la valoració de la prova que apuntava la representació processal dels acusats en el recurs formulat davant l'Audiència, la Sala "no troba valoració il·lògica, irracional o arbitrària" de la jutgessa de Penal 1. Tant la valoració de la prova personal com documental fou segons l'Audiència "objectiva i contundent".

L'Audiència recorda un bocí de la sentència de Penal 1 que assegura "que és de sentit comú que fou la negativa dels acusats a atendre els requeriments de la Guàrdia Civil i la seva resistència o oposició a retirar-se de la via el que provocà la seva inevitable detenció, donat que d'altra manera no s'explica que tals intents pacífics de restaurar la normalitat del trànsit es tornassin una reacció tan contundent que finalment va impedir fins i tot que el comboi arribàs a temps al seu destí i pogués prestar el servei encomanat".

La Secció Primera insisteix que pel que declararen els agents, donaren ordres als acusats que tenien més protagonisme, tot i que els condemnats remarcaven en el recurs interposat que no reberen "una ordre directa, expressa i determinada dictada pels agents de l'autoritat". Segons l'advocat de la defensa, es vulnerà el dret a la presumpció d'innocència en comprovar que la sentència no va individualitzar i separar les conductes dels quatre acusats. Però la Sala no ho creu així. Segons la nova resolució, "apareixen plenament identificats els acusats i les accions que van realitzar".

A més a més, la sentència de l'Audiència destaca que els acusats no van contestar les preguntes del Ministeri Fiscal, però sí que van admetre davant el jutge instructor del cas que havien participat en el tall de la circulació vial.

Les reaccions dels condemnats

Amadeu Corbera, un dels condemnats a pagar la multa de 1.620 euros, piulava per Twitter després d'haver-se conegut la resolució en segona instància. "Si hem de pagar, pagarem gustosament i amb la consciència tranquil·la de ser els caps de turc d'un moment històric del nostre poble", assegurava Corbera.

"Un procés en el qual estàvem condemnats des del dia que Rodríguez va amenaçar de fer detencions", contava Corbera a aquest diari. "El sistema es protegeix, el fiscal i la jutgessa no varen voler creure els 15 testimonis, i donaren més importància als guàrdies civils", reivindica Corbera.

Els implicats en el cas, el dia del judici.

Antoni Sansaloni i Roser Aguiló, que també hagueren d'asseure a la banqueta per aquests fets, asseguraven aquest dilluns: "No confiam en la justícia espanyola, sabem que no férem res i que era un muntatge polític policial". Sansaloni i Aguiló defensen que "igualment no hem deixat de sortir al carrer per defensar els nostres drets, i és perillós tenir la raó quan el Govern s'equivoca".

stats