LLOGUER VERSUS HOTELS
Balears 17/08/2013

Comença la persecució als "pisos turístics"

Primers expedients de Turisme després de la reforma de la Llei d'arrendaments

Jaume Perelló
2 min

PalmaTal com s'esperaven els propietaris, la Conselleria de Turisme no ha perdut ni un minut i ha iniciat la persecució dels pisos i apartaments que es comercialitzen mitjançant internet i que ja no es poden emparar en la Llei d'arrendaments urbans (LAU), que des del mes de juny passat prohibeix expressament l'explotació turística dels habitatges.

Segons ha pogut saber l'ARA Balears, Turisme ja ha aixecat diverses actes a propietaris que allotgen turistes per setmanes o per dies. La tasca dels inspectors s'havia iniciat fa un any, quan s'aprovà la Llei general turística, que impedeix expressament en l'article 52.2 l'allotjament de turistes en habitatges plurifamiliars o en adossats sotmesos al règim de propietat horitzontal.

Segons l'advocat especialitzat en la matèria Josep Arrom, "molts d'aquests propietaris, davant la restricció imposada per Delgado a la Llei general turística, s'acolliren a la Llei d'arrendaments urbans, que no ho impedia. Però el mes de juny, el govern de l'Estat va decidir excloure de manera explícita la possibilitat d'allotjar turistes com un lloguer per dies o per setmanes", afirma.

El que va fer l'executiu de Mariano Rajoy és precisament obligar els llogaters de pisos i apartaments turístics a regir-se per les normatives autonòmiques. En el cas de Balears, Delgado ja havia preparat el terreny feia un any per impedir que es pogués considerar una activitat turística el lloguer de tot allò que no fos un habitatge unifamiliar aïllat. "Per aquest i altres motius, és més que evident que la Llei general turística l'han dictada els hotelers", afirma un empresari que gestiona el lloguer de diferents habitatges turístics i que demana no ser identificat.

Carta contundent

Fa unes setmanes, la Cambra de Comerç va enviar als mitjans una contundent carta en la qual recordava al conseller de Turisme, Carlos Delgado, que el producte no hoteler, entre el qual es troba el lloguer turístic, "genera riquesa als propietaris i, de manera indirecta, als serveis complementaris com la restauració, els comerciants, els supermercats, els rent a car o als serveis de transport". A més a més, li reclamava que tingui en compte aquest segment, que entre els pisos, els habitages vacacionals i totes les fórmules "representa el 45% de l'activitat d'allotjament".

Aquesta mateixa setmana, els hotelers han reaccionat amb força. Segons fonts properes a la Federació Hotelera, no ha caigut gens bé la defensa que la Cambra de Comerç fa de l'activitat de lloguer turístic. La patronal va aportar dades sobre la despesa turística i la generació d'ocupació de l'hotel convencional, i va arribar a afirmar que no es pot fomentar un sector com el lloguer, perquè fins i tot podria tenir conseqüències ambientals negatives.

stats