METEOROLOGIA
Balears 21/06/2013

Comença l'estiu més llarg dels darrers segles

Durarà 93 dies i 15 hores i tindrà unes temperatures i precipitacions normals

Miquel Ramis
2 min
Comença l'estiu més llarg dels darrers segles

Palma.A les 07.04 d'avui dematí ha començat l'estiu del 2013, que serà l'estació més llarga astronòmicament parlant dels darrers segles. La tercera estació de l'any s'allargarà durant un total de 93 dies i 15 hores, fins al proper dia 22 de setembre, quan a les 22.40 s'acabarà per donar pas a la tardor. Aquests tres mesos es mantindran dins la normalitat meteorològica, per la qual cosa les temperatures i les precipitacions estaran dins la normalitat, segons indiquen les previsions que ahir dematí presentà la delegada territorial de l'Agència estatal de meteorologia (Aemet), María José Guerrero. La percepció general serà que l'estiu serà més fresc que els d'anys anteriors, que foren més calorosos del que és habitual.

Un estiu típic

Durant els propers dies s'esperen cel amb nuvolositat variable i temperatures típiques, encara que des de dissabte fins a dimarts se situaran per davall del que és normal. Així, es podrien produir ruixats, preferentment durant les hores centrals del dia. A partir de la setmana que ve, però, predominarà el cel amb pocs niguls i els termòmetres pujaran.

Segons aquests models numèrics, s'espera un estiu normal a les Illes Balears; és a dir, que els registres de temperatura i de pluges no abandonaran la mitjana. Hi haurà dies amb temperatures més elevades del que és habitual i d'altres amb temperatures més agradables, de manera que tenint en compte les que es registren tots els dies de l'estiu s'acabarà amb temperatures normals. Així, la temperatura mitjana de l'estiu a l'Arxipèlag és de 24 graus, amb màximes de pràcticament 29 graus i mínimes que freguen els 20.

Segons aquestes previsions, s'ha de tenir en compte que també patirem onades de calor que faran augmentar els termòmetres i les suades a les nits. Però una vegada superades aquestes ratxes de calor més intensa, es tornaran a registrar unes temperatures més agradables.

Pel que a les precipitacions, i com és habitual a les Illes, n'hi haurà poques. Si aquestes es produeixen durant aquest mes o el juliol, podran anar acompanyades de fang amb una intensitat dèbil o moderada. A partir sobretot de la segona quinzena d'agost, és "probable que alguns dies, en un curt espai de temps, caiguin ruixats i tempestes que localment podran ser fortes o molt fortes". Així, la normalitat estadística indica que durant el mes de juny sol ploure dos dies, un el juliol i dos l'agost, i el mes més plujós és l'agost, i el més sec, el juliol.

Una primavera més plujosa

Guerrero també va exposar les dades referents a la primavera, la qual ha estat lleugerament més plujosa del que és normal. Les pluges del març foren normals (47 l/m2 a les Illes), mentre que l'abril fou molt plujós (88 l/m2), i el maig, sec (20 l/m2).

Pel que fa a les temperatures, es mantingueren dins la normalitat. El març fou molt càlid; l'abril, lleugerament càlid, i el maig, molt fred. En el maig, però, hi hagué un període càlid els primers 10 dies en què es superaren els 30 graus (dia 8, 30,3 graus a Porreres i 30,4 graus dia 9 a sa Pobla). Aquest mes de juny s'inicià amb molta calor, ja que s'assoliren els 38 graus al nord de l'illa, 39,6 a Sóller entre diumenge i dilluns passat.

stats