Balears 25/11/2014

Comença la demolició de la casa il·legal del Puig d’en Serra

Finalitza d'aquesta manera una història que va començar l'any 1996, quan el Grup d'Estudis de la Naturalesa (GEN) va denunciar l'inici de les obres d'aquesta casa, situada en una Àrea Natural d'Especial Interès

David Ventura
2 min

EIVISSATècnics de l'empresa de demolició Herri Berri acompanyats de la Policia Local de Sant Josep de sa Talaia (Eivissa) han entrat aquest matí a la casa il·legal situada al cim de Puig d'en Serra, a la zona dels Cubells, per deixar aquest immoble llest per enderrocar-lo. Els operaris han iniciat el procés d'extreure els mobles, els vidres, les portes i els electrodomèstics abans de tomar l'estructura de la casa.

Finalitza d'aquesta manera una història que va començar l'any 1996, quan el Grup d'Estudis de la Naturalesa (GEN) va denunciar l'inici de les obres d'aquesta casa, situada en una Àrea Natural d'Especial Interès (ANEI). Recordem també que la llicència que va atorgar en el seu moment l'Ajuntament de Sant Josep –amb José Serra Escandell com a alcalde– era de 100 metres quadrats i, finalment, se'n van ocupar 400. El Jutjat de Primera Instància va determinar-ne la il·legalitat el 2004 i el Tribunal Superior de Justícia de Balears va ratificar en segona instància la sentència. No obstant això, s'ha trigat una dècada a fer efectiu l'enderrocament d'aquest polèmic habitatge.

El GEN exigeix responsabilitats

El GEN s'ha congratulat de l'inici de la demolició de l'edifici, encara que recorda que la sentència del TSJIB també obliga l'Ajuntament a "incoar els corresponents procediments sancionadors contra els responsables de l'atorgament de les llicències anul·lades" perquè són llicències constitutives d'una infracció urbanística greu.

Aquesta responsabilitat apunta als membres de la Comissió de Govern que en el seu moment va aprovar aquesta llicència anul·lada i a qui, segons el GEN, s'hauria de traslladar "l'obligatorietat d'assumir les despeses que pugui tenir l'Ajuntament per la demolició, a més del pagament de les possibles indemnitzacions". Una responsabilitat que, segons els ecologistes, va quedar establerta en la sentència de l'Audiència Provincial (90/2007) que va concloure que el delicte urbanístic havia prescrit però que "el pronunciament absolutori s'entén sense perjudici de les responsabilitats de tot ordre, tant administratives i sancionadores com civils, i dels perjudicis que ha provocat tant a la mateixa administració pública com als administrats".

Així, el GEN considera que si l'Ajuntament de Sant Josep no reclama aquesta responsabilitat econòmica als responsables de la llicència il·legal de la casa de Puig d'en Serra "podria cometre un delicte de malversació de fons i prevaricació", i assegura que instarà els jutjats que executin també aquesta part de la sentència, acudint a la via penal si cal.

stats