UNIVERSITAT PÚBLICA
Balears 27/05/2017

Comas obre el blog ‘UIB, no callis’ per denunciar-ne irregularitats

El projecte també va destinat a demanar ajuda per pagar les despeses judicials

Anna Schnabel
3 min
Miquel Comas, acompanyat del seu advocat Toni Bennàssar, va presentar ahir el projecte.

PalmaMiquel Comas, l’exregidor de Palma que va engegar un procés judicial denunciant el sistema de contractació del professorat de la UIB, va presentar ahir en roda de premsa un blog amb el nom ‘UIB, no callis’. Aquest, segons explicà, ha de servir de canal perquè tota persona pugui denunciar qualsevol irregularitat de la qual tingui constància en el si de “la universitat pública, que ha d’estar sotmesa a l’opinió pública”.

Igualment, amb la publicació del blog, l’exregidor demanà ajuda per pagar les despeses de la seva defensa legal contra les demandes que tres professors de la UIB interposaren contra ell. Cal recordar que Comas va donar a conèixer aquest dilluns que ja eren fermes les sentències del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) que desestimaven aquests contenciosos engegats per tres professors de la UIB que consideraren que Comas els havia injuriat. No obstant això, una d’aquestes darreres sentències dictaminava que l’exregidor n’havia d’assumir les despeses judicials.

Comas va assegurar que el seu cas és només “la punta de l’iceberg” i que hi ha moltes més persones que ara o en el passat han tingut problemes similars als seus. “No hi ha cap instància que pugui fer valoracions i que pugui revisar les condicions de contractació de la Universitat en el cas que s’hi puguin produir errors”, va dir, i va afegir que “la UIB és patrimoni de tots i no la volem ni callada ni silenciada”.

La normativa

Si dijous el rector que acaba de ser reelegit, Llorenç Huguet, explicava en roda de premsa que el procés de contractació de la UIB és “transparent” i que el cas de Comas és més aviat excepcional, l’exregidor va subratllar que la “normativa deficient” o la seva “sistemàtica violació” és un problema arrelat a la institució, tal com ho criticà la síndica de Greuges uns anys enrere.

L’advocat de Comas, Toni Bennàssar, que també va acompanyar-lo a la compareixença davant els mitjans, va indicar que molts dels informes d’aquest òrgan” estan molt ben fets però se’ls dona poca difusió”. Tanmateix, va dir que havia sol·licitat al conseller d’Educació, Martí March, que inclogui en el pacte per l’educació una “reforma integral i transversal de la normativa de la UIB”.

Comas assegurà que descarta tornar ara a la primera línia de la política i va remarcar que la “lliçó” dels tribunals era que “es pot tenir un respecte absolut per a algú” -amb referència als professors que varen interposar les demandes- i, “simultàniament, exercir el dret legítim de fer una crítica a aquestes persones”. Bennàssar va apuntar que ell mateix havia patit una situació similar a la UIB uns anys enrere. Igualment, recordà que de nou procediments judicials engegats, només un resultà parcialment desfavorable i va ser recorregut a l’Audiència Provincial, on l’apel·lació va ser estimada plenament.

Una de les sentències de l’Audiència indicava una falta d’aparença d’imparcialitat: “el cert és que els vincles amb el departament i la direcció de tesis de qui finalment resultà nomenat, no negats per l’actor, impliquen una pèrdua d’imparcialitat objectiva” en el procediment de contractació que va ser impugnat per Comas, hi deia el dictamen judicial.

Caixa de resistència

Al final de la compareixença, Comas va apuntar que està “molt preocupat” per tots els missatges que ha rebut per part de “persones que han passat pel mateix”, però que no van atrevir-se a moure fitxa per por de conseqüències negatives. Comas també afirmà que el seu blog forma part d’una “campanya que està en construcció” que, si en un futur disposa de suficient finançament, es convertirà en una “caixa de resistència” per fer front a altres processos judicials d’altres persones. Per aquest motiu, ha indicat que recolliran testimonis d’altres persones per acabar generant una xarxa de suport i assessorament legal per tal que “a la comunitat universitària no hi hagi ningú que senti que no val la pena opinar”.

stats