CAS NÓOS
Balears 07/08/2013

Castro no dóna treva a la infanta

El jutge lliurà un ofici a Hisenda perquè informi sobre les vendes i compres que ha fet Cristina

Antònia Artigues
3 min
LA INFANTA, EN EL PUNT DE MIRA La infanta Cristina no pot encara respirar tranquil·la. El jutge Castro prossegueix la investigació i demana noves diligències per tal d'esbrinar si es va beneficiar de doblers irregulars. Cristina continua en el punt de mira.

Palma.Pel jutge José Castro, instructor del cas Nóos, el mes d'agost no és sinònim de descans. Ahir mateix, va dictar una altra providència per tirar endavant la investigació a la infanta Cristina.

Si a finals del mes de juliol Castro va encetar una nova línia d'investigació per esbrinar com i amb quins doblers es van dur a terme les obres de reforma del palauet de Pedralbes de Cristina de Borbó i Iñaki Urdangarin, ahir Castro, sense donar treva estiuenca al matrimoni Borbó-Urdangarin, va lliurar un ofici a l'Agència Tributària en el qual reclama als inspectors que informin sobre les operacions amb tercers que hagi realitzat la filla menor del rei Joan Carles.

La petició del jutge es refereix al fet que se li faci arribar informació sobre si la infanta ha efectuat declaracions mitjançat el model 347. Aquest model no suposa el pagament o devolució d' imports, sinó que és informatiu, just per donar compte de les operacions de venda o compra de béns o serveis que s'han dut a terme per un valor superior als 3.005 euros.

Blanqueig de capital

Tot apunta que aquest requeriment està lligat a la investigació de les obres de reforma i dotació de la casa de Pedralbes. Quan l'Audiència de Palma va descartar imputar la infanta Cristina, va deixar oberta la porta que s'investigàs si podia haver comès delictes fiscals o de blanqueig de capital.

Després que l'Agència Tributària frenàs la investagació d'un presumpte delicte fiscal, ara les indagacions se centren en l'eventual blanqueig de capital.

En la providència del mes de juliol, Castro ordenava a la policia que investigàs les empreses proveïdores d'Aizoon, la societat de Cristina de Borbó i Iñaki Urdangarin a través de la qual se sospita que, presumptament, s'haurien desviat fons públics. El jutge volia aclarir si Aizoon pagà feines de rehabilitació, reforma o suministrament per al domicili dels ducs de Palma. Castro va reclamar les dades de totes les factures carregades a Aizoon i que no tinguessin res a veure amb el suposat objecte de l'empresa immobiliària i de consultoria, després que constin en el sumari factures domèstiques dels ducs amb càrrec a Aizoon.

Castro insistí a saber qui va encarregar les feines, quant van costar i qui i com les va pagar. Aquesta informació es podrà creuar ara amb la que aporti Hisenda sobre si la infanta Cristina ha pagat o cobrat per compres o vendes de béns i serveis superiors als 3.000 euros.

Cal recordar que la darrera informació sol·licitada pel jutge Castro a Hisenda acabà amb el gran escàndol de les vendes de diverses finques atribuïdes erròniament a la infanta Cristina. Hisenda haurà de mirar ben prim, aquest cop, per tal d'evitar el més mínim error.

En la mateixa providència, el jutge Castro demana a les parts personades en el cas Nóos el seu parer sobre la petició del secretari de les infantes Helena i Crisitina, Carlos García Revenga, perquè quedi sense efecte la seva imputació.

També comunica Castro a les parts que ha deixat en estudi -per decidir el proper mes de setembre- noves peticions realitzades pel soci d' Urdangarin, Diego Torres, relatives principalment a diligències relacionades amb les factures dels dos fòrums Illes Balears i el Valencia Summit, unes factures que, segons Torres, acrediten que l'Institut Nóos va tenir "pèrdues", mentre que el ministeri públic sosté que es desviaren més de quatre milions d'euros pagats pel Govern balear i l'executiu valencià.

Pareix que després de la providència d'ahir, Castro sí que es prendrà uns dies de descans i no hi haurà més sorpreses fins a principis de setembre, quan el cas entrarà en la recta final.

stats