Balears 18/06/2013

Cap editorial no farà llibres de text en 'modalitats balears'

Anaya renuncia a la subvenció i l'estratègia del Govern fracassa

Enric Borràs Abelló
2 min

Palma.L'estratègia del Govern per aconseguir llibres de text en "modalitats lingüístiques balears", que va anunciar a l'abril el llavors conseller d'Educació, Rafel Bosch, ha fracassat estrepitosament: al final, cap editorial no refarà cap llibre de text per adaptar-ne el català a les "modalitats" del mallorquí, el menorquí, l'eivissenc o el formenterenc, tal com pretenia l'Executiu.

Anaya, que era l'única editorial amb possibilitats de fer-ho, es posà ahir en contacte amb l'ARA Balears per avisar que renunciarà a la subvenció de 25.000 euros que havia decidit donar-li l'Institut d'Estudis Baleàrics. Tal com ja va avançar l'ARA Balears, era l'única editorial que, segons la proposta de resolució de l'Institut d'Estudis Baleàrics, havia de rebre doblers de la subvenció de 75.000 euros anunciada per l'exconseller Bosch per editar llibres de text en les "modalitats lingüístiques balears".

El director comercial del Grupo Anaya, José Manuel Segura, comunicà que avui dimarts enviaran una carta a l'Institut d'Estudis Baleàrics anunciant-los formalment que renuncien a la subvenció. D'una banda, va explicar que ja no tenien pensat refer els llibres de coneixement del medi de cinquè i sisè de Primària perquè l'any que ve s'ha d'aprovar la nova llei d'educació i només serien vàlids un any. "Seria absurd i no els tenim fets, no hi ha temps d'enllestir-los per al curs vinent", assegurà.

L'editorial evita la polèmica

Però, a més a més, l'única editorial de llibres de text que havia de rebre la subvenció no vol entrar en cap polèmica lingüística. "Suposant que els anàssim a fer ara, amb tot això, segur que no; Anaya no entrarà en polèmica amb ningú", afirmà el portaveu de l'editorial. Segons Segura, es limitaran a esperar què diu la nova llei d'educació i a elaborar els llibres d'acord amb el que indiqui, tal com fan sempre. L'editorial insisteix que no vol polemitzar "amb ningú ni contra ningú" i que si no els pensaven fer, encara ho voldrien manco ara "amb la confusió que s'ha generat en el sector educatiu".

Segons la proposta de resolució de l'Institut d'Estudis Baleàrics, només Anaya i l'Associació de Llicenciats en Ciències Ambientals de les Illes Balears havien de rebre la subvenció. Els ambientalistes, però, ja havien deixat clar que pretenen fer un 'Animalari de les Illes', un llibre joc que respectarà escrupolosament l'estàndard tradicional, confirmen fonts relacionades amb l'entitat. En total, per realitzar-lo han de rebre 7.242 euros.

L'editorial Vicens Vives i la Fundació Col·legi Sant Josep Obrer-Corpus Christi també s'havien presentat a la convocatòria de subvenció, però, tal com consta en la proposta de resolució de l'Institut d'Estudis Baleàrics, hi varen renunciar. Cal tenir en compte que l'Institut va acordar convocar les subvencions el mes de febrer i que Bosch no va fer les declaracions polèmiques anunciant els ajuts fins a l'abril. Un cinquè projecte, el de l'eivissenca Balàfia Postals, va quedar fora de la convocatòria perquè no aconseguí la puntuació mínima exigida. Pretenia elaborar dos llibres de contes.

Així les coses, després de la renúncia d'Anaya, dels 75.000 euros prevists en la convocatòria de subvencions, només se n'acabaran atorgant 7.242.

stats