COMERÇ DE TOTA LA VIDA: NEGOCI AMB FUTUR?
Balears 03/12/2016

Can Garanya de Manacor, un negoci familiar cordat a diverses generacions

El vímet ha estat l’essència d’un comerç que té tres botigues obertes a la via comercial més transitada de la ciutat i que ha innovat cap al segment de la moda

Miquel Barceló
3 min
Can Garanya de Manacor, un negoci familiar cordat a diverses generacions

ManacorHi ha comerços que formen part intrínseca de la història d’un barri i, fins i tot, d’un poble. En el sector de la manufactura de la decoració i dels complements de la llar, Can Garanya és el referent de la ciutat de Manacor i també de gairebé tota la seva àrea d’influència comercial. Es tracta d’un negoci quasi centenari, de caire familiar, que avui arriba a la tercera i la quarta generació.

Ha superat l’embat de moltes crisis i la històrica botiga de l’antic carrer de Ciutat, ara Joan Lliteras, ha donat pas a dues botigues més a la mateixa via pública, la de més trànsit de vianants entre la plaça de Sant Jaume i el centre. Parlam d’una petita empresa amb solatge i que obrí el 1928. En aquest moment, venia material de corderia i esparteria, i les típiques porqueres. Les sabates de la marca goril·la també foren un dels seus referents, recorda Joan Sebastià Amer, la tercera generació dels Garanya, juntament amb el seu cosí Sebastià i Joana Amer -aquesta ja pertany a la quarta fornada, que sempre té presents els durs inicis del padrí i la continuació del negoci dels seus pares, que aconseguiren estendre el negoci amb una segona tenda (1972). Amb ells va arribar el tercer comerç (2004), tots establerts en menys de 50 metres de carrers.

El números 51, 30 i 40 del carrer de Joan Lliteres tenen el logotip de Can Garanya, un segell d’història i un certificat que els vincula al club selecte de negocis que han surat al centre de Manacor, com ca Ses Cusses (ultramarins), Can Roca (forn i pastisseria) i Can Busco (ferreteria), ara traslladat a la perifèria, per citar-ne alguns de representatius. S’han adaptat als nous temps i han conservat la fórmula de la relació diària amb els veïns i la gent de fora del poble que arriba a Manacor, “per trobar-hi de tot”, tal com resava el lema promocional llançat per l’Ajuntament a principis de segle. “Hem conservat les arrels i ens hem adaptat als nous temps, tot preservant els orígens de negoci i el tracte dels nostres pares”, expliquen els hereus de Can Garanya. “Hi hem mamat la vida i ho vivim amb passió. Per això hi posam tot el nostre sentiment, recordam els nostres avantpassats i també els proveïdors d’un temps en què també es guanyaven el pa”, explica Joan Sebastià.

Al negoci tothom s’hi arromanga. “Davant dels nostres negocis no hi veuràs cap xicle. En canvi, les voreres del centre n’estan plenes. No esperam que l’Ajuntament ens ho arregli tot, agranam i fregam cada dia”, afegeix Joan Sebastià. Els joves empresaris de les tres botigues sempre estan pendents dels mostradors que canvien de decorat cada dos per tres. Han vist estrenar i caure molts negocis al carrer més comercial de Manacor. Ells, en canvi, no tan sols han sobreviscut sinó que han eixamplat horitzonts, “tot cuidant, també, la gent que treballa per nosaltres”. Margalida, que coneix tots els racons de la botiga matriu, fa 40 anys que hi és, com si formàs part de la família.

Els proveïdors també són part de la roda de Can Garanya. “Compram a artesans de l’illa, de Menorca i de la Península vímet... i fibres naturals”. Durant la darrera etapa, el negoci també s’ha obert a la diversificació de la moda en sabateria: “Intentam innovar. Mentrestant, en moltes zones turístiques, les botigues de souvernirs ni tan sols repinten les parets”. No pressumeixen d’inventors, simplement de viure el negoci amb una passió que dóna bons resultats.

stats