Balears 09/06/2013

Camp de confrontació política. Ara, en treva

La barriada s'ha passat més de 15 anys demanant solucions i esperant respostes

Maria Fuster
2 min

Palma.Corea és una barriada que s'ha passat més de 15 anys demanant solucions i esperant respostes. La proposta del Partit Popular de tombar i tornar a construir i les dels grups d'esquerres no es varen materialitzar fins al juliol del 2008, quan la llavors batlessa socialista Aina Calvo hi posà en marxa un Pla de Rehabilitació Integral. Era una intervenció social, econòmica i urbanística per a unes 500 famílies amb molt pocs recursos i moltes necessitats.

Projecte truncat

El 2011, les eleccions municipals fan que canviï el color polític i el nou equip de govern, amb el batle del PP, Mateu Isern, al capdavant decideix aturar el projecte. Això sí, atén les súpliques veïnals i es finalitzen les obres de l'únic edifici rehabilitat. Isern anuncia que cercarà finançament privat i torna a plantejar el pla que sempre han defensat.

Margalida Cladera, treballadora social que fa feina al barri des de fa molts anys, comenta que en general els veïns veuen que qualque cosa s'hi ha fet i n'estan satisfets. També creu que la darrera proposta de Cort els agrada més. "La gent està contenta que canviïn de projecte i els fa ganes que es tiri tot i es faci de bell nou", diu. Però, de moment, no hi ha doblers.

Per Joan Cerdà, arquitecte del nou bloc XII, aturar la rehabilitació és una decisió política del consistori actual. "No creuen en aquest projecte que es va iniciar la legislatura passada", afirma. L'arquitecte pensa que aquesta intervenció hauria d'anar més enllà del color polític. Tot i així, Cerdà està satisfet amb el resultat i, amb una sincera autocrítica, reconeix com un error general "no implicar-hi més la gent, deixar-la triar els materials, les rajoles…". Diu que al principi s'havia plantejat fer-ho, però que no ha estat possible perquè el desenvolupament no ha estat senzill. L'arquitecte lamenta que "aquest delicat projecte, per la seva dimensió social, s'hagi duit a terme en una situació de focus mediàtic i guerra política". Actualment sembla que la resignació s'ha escampat pels carrers i les cases d'aquesta barriada, que continua esperant solucions.

Consens inexistent

L'exbatlessa Aina Calvo demana una altra pàctica política: "Nosaltres férem un intent gros per consensuar, ells en feren un per desestabilitzar". Calvo diu que l'equip de Mateu Isern no volia deixar cap vestigi de la rehabilitació i assegura que li consta que varen intentar que els veïns no tornassin a Corea. A més, afegeix: "La meva sensació és que el PP vol posar-ho tot en venda per fer un gran negoci. Crec que és un error i que responen a la pressió promotora i no a la social. Es posen els interesoss particulars per damunt dels dels veïns del barri.

stats