QUÈ ES COU PER MENORCA?
Balears 24/02/2017

Calendari gastronòmic del mes de març

Bep Al·lès
3 min
Calendari gastronòmic del mes de març

GastrònomCom cada final de mes, farem un petit repàs del que serà o era el calendari gastronòmic del mes venidor. Avui ens toca parlar del març, el que diuen que és el més ventós del calendari, i per altra banda és mes de canvi d’estació, pel fet que dia 20 a les 11.28 h el sol entrarà a Àries i començarà oficialment la primavera.

A la pagesia és el moment de sembrar els ciurons a camp obert, espinacs, bledes, cogombres, albergínies i les darreres tomàtigues de ramellet, alls i cebes. És també el moment de fer els planters de l’estiuada i eixarcolar els sementers de blat de xeixa.

Recollirem lletugues, coliflors, espinacs i raves, amb els quals farem bullits, amanides, raoles... També és temps d’anar a cercar espàrrecs de marge, amb els quals cuinarem panaderes, truies i fins i tot l’ancestral oliaigua amb espàrrecs.

El de març és també un dels bons mesos de producció lletera a Menorca i un dels darrers per començar a produir formatges amb llet més greixosa, la qual ens permetrà madurar més les fogasses i tenir a l’estiu formatge vell.

Pel que fa al calendari de les celebracions i costums gastronòmics, s’han d’apuntar dues dates que eren ben típiques i estimades pels amants de la bona taula: potser la primera es manté però evoluciona cap a altres plats, i la segona, pel fet de perdre’s la festa a les Illes, també s’ha perdut el dinar i la seva minuta.

Dinar de l’estudiantina

A principis del mes de març, els components de les estudiantines se solien reunir un dissabte o diumenge per celebrar un dinar, que era sufragat amb part dels doblers arreplegats el dissabte de carnaval, després d’haver pagat músics, director, etc.

Els cantaires es reunien per fer aquest dinar de germanor i per reviure les anècdotes de la gloriosa gesta d’haver sortit a cantar des de les dues del capvespre fins gairebé a mitjanit. I entre visita i visita, glop i glop de vi dolç, de licors i altres beures, més d’un arribava al casino amb un cerol o gatera de pronòstic.

El menú del dinar de l’estudiantina, formada principalment per sabaters amb bona veu, no solia canviar gaire. De primer, uns canons amb conill, i de segon, conill amb ceba. Açò sí, davant un bon vermut amb formatge de Menorca, cuixot, sobrassada, talls de carn i xulla; a més de llaunes d’escopinyes, musclos i, alguna vegada, calamar a la romana.

Aquests plats a poc a poc es van anar substituint per una paella o un arròs amb conill de primer, i de segon, el conill amb tomatigat.

De postres, no faltaven mai un palo de crema i una taronja, que s’acompanyaven de vi dolç o moscatell beguts a porró.

Avui a Ciutadella hi ha encara dues estudiantines: la del casino 17 de Gener i la del Cercle Artístic. La primera, només formada per homes, tal com manava la tradició, i la segona, mixta.

Dia 19, Sant Josep

La festa de Sant Josep, que abans era festiu a la nostra illa, tenia gastronomia pròpia, la qual -com ha passat amb la de Sant Antoni- també hem perduda. El que sí que sabem era que les postres típiques d’aquest dia a la nostra illa eren l’arròs amb llet, per una banda, i per l’altra el costum dels repobladors del Principat de menjar crema cremada, el que avui coneixem com a crema catalana.

El plat principal del dinar possiblement era la carn de be al forn amb patates, pel fet que antany l’anyell era el rostit més preuat i valorat pels menorquins, i menjar be al forn o bé unes cuixes de be al forn es reservava per a les grans ocasions i diades, entre les quals la de Sant Josep.

Quaresma

El mes de març sol ser mes de Quaresma i, per tant, temps de menjar els plats de peix i de verdures, amb els plats dels quals ja vàrem parlar en el calendari gastronòmic del febrer.

Llet espessa

El que no solia mancar el mes de març era una sortida al camp, als llocs de la pagesia, a fer una bereneta de llet espessa. La llet espessa és aquella que es treu de la caldera després d’haver formatjat, i es mescla amb sucre i canyella.

Aquesta bereneta solia dur-se a terme al voltant de la primera setmana de Quaresma i era tota una festa a la pagesia, que hi solia convidar les seves amistats.

A Ciutadella, es conserva aquesta tradició gràcies als clubs de jubilats.

stats