OPERACIÓ IMPIA
Balears 12/04/2017

Busquets convencia els seus alumnes perquè finançassin el fals fàrmac contra el càncer

Estudiants del catedràtic hi posaven doblers de la seva butxaca o hi col·laboraven de franc per fer currículum

Carmen Buades
1 min
Busquets, a l'esquerra, i Escribá en una imatge d'arxiu.

PalmaXavier Busquets, un dels dos catedràtics que va ser detingut per comercialitzar un fals medicament contra el càncer i presumptament estafar uns 600.000 a pacients, convencia els seus alumnes de la Universitat perquè aportassin fons a la fundació que desenvolupava el medicament. Mentre que alguns hi posaven doblers de la seva butxaca, d'altres col·laboraven gratuïtament al seu laboratori per millorar el currículum o com a pràctiques de la carrera.

"Quan estudies Biologia a la UIB, has de saber que o et dediques a la fisiologia vegetal o fas biologia molecular. Si t'agrada la zoologia, no tindràs feina en la vida", expliquen exalumnes del professor, que expliquen que fins i tot al departament de Biologia Molecular hi ha dos corrents enfrontats i que els docents intenten "que prenguis partit".

El laboratori de Busquets i Escribà "té més prestigi, i en el món de la ciència el que necessites és tenir currículum", asseguren. A més, durant les seves classes Busquets "venia la moto" de les seves investigacions, "explicava com funcionava el fàrmac" i promovia obertament les inversions a la fundació per finançar "una feina social: la cura del càncer".

De fet, als congressos el catedràtic equiparava la seva investigació al descobriment de la penicil·lina. "Et mostren els resultats, t'expliquen tot allò i t'ho creus", conta un dels seus exalumnes, qui recorda el professor com "un exemple a seguir" i adverteix que, ara mateix, "el futur acadèmic de molts estudiants de la UIB depèn" d'ell, ja que abans de ser suspès cautelarment dirigia, per exemple, treballs de fi de grau i tesis doctorals.

stats