Balears 26/08/2013

Bons preus per a una collita millorable

Joan Sitges
2 min

Manacor.Aquest agost les llotges de Reus i de Múrcia, que determinen el valor de l'ametlla, fixen el preu de cada quilo de bessó per damunt dels cinc euros. L'ametlla mallorquina es ven a Reus a 5,40 euros, i a Múrcia l'ametlla comuna arriba als 5,90, tot i que la varietat marcona assoleix els 7,41.

Són uns preus que, tanmateix, "inclouen les comissions dels intermediaris i, per tant, s'allunyen del que els pagesos rebran pels fruits", aclareix el president de l'Associació Agrària de Joves Agricultors (Asaja), Tomàs Cortès. I és que el preu que cobraran els pagesos per cada quilo de bessó d'ametlla variarà depenent de la qualitat del fruit i es calcula que oscil·larà entre els tres i els quatre euros, segons ha indicat Jaume Pocoví des d'Unió de Pagesos.

Les expectatives

Pel que fa a la collita, a Asaja creuen que "és possible que la producció d'enguany millori les xifres del 2012 i que s'arribin a arreplegar 10.000 tones d'ametlla", explica Cortès, qui admet que "les estimacions no sempre són clares i només podrem xerrar de xifres reals a l'octubre". Des d'Unió de Pagesos, de fet, rebaixen les expectatives de Cortès. "Ha plogut poc, les varietats tardanes van enrere i pensam que l'afectació de la plaga de fongs farà minvar la collita del 2013 respecte de l'obtinguda l'any passat".

La Mesa nacional de fruits secs estima que, a escala estatal, la producció d'ametlla d'enguany serà inferior a la de 2012. I és que, segons indiquen els experts, les gelades del mes de febrer pogueren afectar les varietats que floreixen abans. Això no obstant, en el descens de la producció també hi poden tenir a veure altres factors, com "l'esgotament de les produccions a causa de les sequeres dels darrers anys". Aquest factor, "sumat als fongs i a la manca de manteniment i al fet que la majoria d'ametllerars tradicionals tenen vuitanta anys o més", provoca que la producció "sigui difícil de millorar", explica l'enginyer agrònom Miquel Serra.

stats