TECNOLOGIA
Balears 20/08/2017

Biocheck, una eina de gestió de projectes d’investigació

L’aplicació permet la recollida de dades en temps real

Anna Vidal
3 min
La nova eina es presenta com una solució integral per a la investigació biomèdica. / I. BUJ

PalmaEl sistema tradicional de recollida de dades en els projectes d’investigació biomèdica podria tenir els dies comptats. Bipsin, una empresa dedicada a la innovació en psicologia i neuropsicologia, amb seu al Parc Bit, està dissenyant una eina multiplataforma que permetrà avaluar un fet en temps real i en el context en el qual passa. “Pensam que és una eina amb molta sortida per a grups d’investigació, que de manera àgil podran dissenyar el seu projecte i recollir dades de manera més fiable i amb el suport de la tecnologia”, explica Mercedes Martínez, neuropsicòloga i creadora de Bipsin.

La nova eina, que de moment té el nom provisional de Biocheck, permetrà recollir les dades retrospectives que el metge/investigador obté a la seva consulta i combinar-les amb les que el pacient o subjecte li enviï a temps real. “Si tu em dones una informació resum d’un mes, hi haurà un biaix de memòria i expectativa i, per tant, les dades no seran realistes. Les formes d’avaluació retrospectives coincideixen només en el 60% amb la informació real que s’obtindria en temps real”, subratlla. Per això, assegura Martínez, cada vegada s’exigeix més que aquest tipus de tecnologia s’utilitzi en assajos clínics de validacions de fàrmacs i, en general, “qualsevol tipus d’investigació millorarà amb eines d’aquest tipus, que són perfectament compatibles amb les retrospectives a la consulta”.

Biocheck és una solució integral que permet, amb la mateixa eina, gestionar els projectes d’investigació i les dades clíniques. L’investigador podrà dissenyar el seu projecte, enumerar els grups d’investigació i les fases, editar quin tipus d’informació demanarà als subjectes, afegir nous subjectes a la mostra i integrar la informació extreta del laboratori a l’eina. “És molt versàtil i volem que el disseny sigui molt intuïtiu”, precisa.

L’origen

Biocheck és una diversificació tecnològica de Mentalcheck, una eina multiplataforma que pemet a psicòlegs i psiquiatres avaluar i tractar els seus pacients o usuaris mitjançant dispositius mòbils com a complement de la intervenció presencial en consulta. D’aquesta manera, el pacient pot reportar dades des del seu mòbil en qualsevol moment i això permet al professional controlar la freqüència d’ús, el nivell d’activitat motora i fins i tot tenir una estimació del patró del son. “Ens permet mostrejar conductes sense biaixos”, destaca Martínez. Foren investigadors en salut mental, precisament, els primers usuaris d’aquesta plataforma. I a partir d’aquí, explica Martínez, varen prendre consciència que “qualsevol situació que requereixi estudiar el comportament de la persona és susceptible de necessitar una eina d’aquest tipus”.

Valor afegit

“Utilitzar aquesta tecnologia dona més valor als resultats”, assevera Martínez, qui considera que aviat deixarà de ser un valor afegit per convertir-se en una exigència, “en la qual no acceptaran aquestes dades si no han passat per altres metodologies” diferents del qüestionari tradicional. “L’investigador es veurà obligat a fer un esforç extra per fer una recollida de dades més completa, ja que des del punt de vista estadístic el que interessa ara és la dinàmica de les dades”, destaca. El projecte Biocheck disposa de finançament autonòmic i estatal i hi participa l’empresa de solucions tecnològiques Apploading, la clínica Mentalment i investigadors de la UIB, la Universitat de Saragossa i de la Universitat Autònoma de Barcelona, que en aquests moments estan posant en marxa la versió beta d’aquesta eina. “L’objectiu és llançar-la al mercat quan sigui possible i seguir la metodologia del mínim producte viable”, conclou.

stats