LABORAL
Balears 26/01/2016

Bimbo segueix les passes de Coca-Cola i tancarà la fàbrica a Palma

UGT assegura que bona part de la plantilla no podrà acollir-se a prejubilacions i reclama mantenir la producció a Palma

J. Perelló
3 min
La secretària de la Federació d'indústria i agroalimentari d'UGT, Rosario García.

PalmaLa planta de Bimbo al polígon de Son Castelló, una fàbrica emblemàtica de la indústria agroalimentària, fundada l'any 1973, és a punt de tancar les portes. L'empresa ja ha comunicat als treballadors les seves intencions i aquest dimecres formalitzarà l'expedient de regulació d'ocupació (ERO), que afectarà inicialment 34 treballadors.

La secretària de la Federació d'indústria i agroalimentari d'UGT, Rosario García, ha dit aquest dimarts que intentaran evitar el tancament de la planta i minimitzar les conseqüències d'un ERO que coneixeran en unes hores. “No hi ha raons econòmiques per tancar Bimbo, té una producció important, ja que fins fa deu dies la fàbrica de Palma distribuïa el pa i la brioixeria de la marca a tot Balears, inclosos els hotels i els bars", ha dit García.

Una de les preocupacions d'UGT és el fet que la mitjana d'edat de la plantilla, que va dels 30 als 40 anys, “no reuneix les condicions per poder negociar prejubilacions”, ha dit García, a diferència del que va succeir fa ara un any en el cas de la fàbrica de Mercedes, a Madrid, on es pogueren trobar solucions per a una part de la plantilla.

Només magatzem

En tot cas, segons fonts dels treballadors, Bimbo reprodueix el model de Coca-Cola i vol centralitzar la producció i deixar només magatzems de distribució als punts clau com Balears, on l'hostaleria i la restauració són un client molt important. La companyia, que és el líder del mercat espanyol de pa de motllo i brioxeria, ha muntat una macroplanta a Azuqueca de Henares (Guadalajara), amb una inversió de prop de 50 milions d'euros, i considera més rendible tancar les petites fàbriques que va anar muntant en les dècades dels 70 i 80 a diferents indrets, per donar resposta a la creixent demanda d'un producte que havien creat uns empresaris mexicans d'ascendència catalana als anys 60 a Mèxic, i que es va replicar poc després a Espanya.

Fins ara la producció a la veterana fàbrica del polígon de Son Castelló es realitzava en tres torns de feina durant les 24 hores del dia. La crítica sindical assegura que els consumidors identifiquen Bimbo per la frescor dels seus productes, i per això, ha dit Rosario García, “si es fabrica fora de les Balears no arribarà amb la mateixa qualitat".

La dirigent sindical ha reclamat al Govern balear un pla d'indústria per rellançar el sector i ha assenyalat que cal explorar fórmules per dissuadir les empreses que fabriquin fora de l'Arxipèlag, tot recordant que Coca-Cola va seguir el mateix camí fa ben poc temps.

Història

Bimbo SA es va constituir a Barcelona el 4 de març de 1964 "amb l'objectiu social de dedicar-se a la producció i venda d'articles de fleca, brioixeria i pastisseria". Les seves activitats van començar el 21 de febrer de 1965, data en què va sortir al mercat el primer pa fabricat a la planta de Granollers. Els primers productes a sortir al mercat van ser el pa, productes de pastisseria, biscotes i magdalenes. Inicialment, la distribució de Bimbo estava composta per 45 camions que permetien proveir Barcelona i les principals ciutats confrontants. Un any més tard, es va posar en marxa la producció de pastisseria, que es va convertir, temps després, en un dels grups de productes més importants de l'empresa.

A poc a poc es van anar incorporant noves fàbriques a l'organització a mesura que anaven creixent les vendes i es multiplicava el nombre de delegacions comercials arreu del territori estatal. Així, el 1973 es va inaugurar la fàbrica de Palma, que ara es vol tancar; el 1975, la de Solars a Cantàbria, el 1981 la d'Antequera (Màlaga) i el 1985, la d'Almansa (Albacete). La internacionalització de la companyia Bimbo, conscient de la necessitat d'aliances en un món cada vegada més competitiu, va decidir associar-se, el 1971, al 50% amb la companyia nord-americana de panificació Campbell Taggart Inc, la segona panificadora dels Estats Units, en un intent per obtenir suport financer i tecnològic, encara que va mantenir el control de la gestió en mans espanyoles.

stats