Balears 07/08/2013

El rei i Bauzá volen mà dura contra els qui prenen foc

El monarca evita parlar de la corrupció en les audiències amb les autoritats balears

Quiim Torres
3 min

Palma.El guió de les audiències del rei Joan Carles amb les autoritats balears semblava escrit per avançat. Qui més qui manco veia a venir que el monarca s'interessaria per l'incendi que ha cremat 2.300 hectàrees a la serra de Tramuntana, però el que no es preveia és que se sumàs a la peticició del president balear, José Ramón Bauzá, perquè es modifiqui el codi penal amb l'objectiu d'actuar "amb major contundència" contra aquells que "per negligència o voluntàriament" originin incendis com el de la Serra.

Almenys això és el que va dir el president Bauzá després de reunir-se amb el rei durant tres quarts d'hora al palau de l'Almudaina, en les tradicionals audiències amb les autoritats locals que donen inici a les vacances del monarca a l'illa. No és la primera vegada que hi ha autoritats que demanen un enduriment de penes als autors d'un incendi després d'un foc. Sí que seria la primera vegada que hi convingués el rei. De fet, el ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, ja anuncià l'any passat un enduriment de penes, però jutges i fiscals l'advertiren que això no frenaria els incendis. Amb el codi penal actual, l'autor de l'incendi d'Andratx es pot enfrontar a penes de fins a 20 anys de presó, si es considera que ha posat en perill la vida o la integritat física de les persones. Algú podrà veure en l'interès de Bauzá per parlar de l'enduriment de penes una cortina de fum per tapar altres qüestions, com les queixes que s'han sentit pels efectes de les retallades en la gestió forestal o en la resposta a l'incendi, la precarietat dels mitjans que han denunciat els Bombers de Mallorca o la infrautilització que han manifestat els Bombers de Palma.

No parla de corrupció

En qualsevol cas, el rei s'interessà per l'incendi de la Serra, però amb cap de les autoritats locals amb qui es reuní ahir no parlà dels casos de corrupció. I això que, com l'incendi, han marcat darrerament l'agenda informativa de Balears, amb el recent ingrés a la presó de diversos polítics del PP i d'Unió Mallorquina, i també afecten membres de la seva família, perquè el seu gendre, Iñaki Urdangarin, està imputat en el cas Nóos, i la seva filla, la infanta Cristina, continua sent objecte d'investigacions judicials. Precisament la parella és la gran absent de les vacances estivals de la família reial.

Només la presidenta del Parlament, Margarita Durán, que s'estrenava en una audiència amb el rei, hagué de fer una referència a la corrupció, segons reconegué ella mateixa, quan explicà al monarca que havia accedit al càrrec el desembre passat en substitució de Pere Rotger, que dimití per haver estat imputat en el cas Over Marketing.

"Són converses amables", afirmà la presidenta del Consell, Maria Salom, per justificar per què no s'havia parlat ni de corrupció ni de la renúncia del rei al iot Fortuna . Ni una paraula tampoc del cas del pederasta espanyol que va indultar el rei del Marroc després de la visita de Joan Carles fa uns dies i que ara ha tornat a ser empresonat, després que el monarca alauita revocàs l'indult arran de l'enrenou social que va provocar la seva decisió.

El rei, en canvi, sí que s'interessà per la situació econòmica de les Illes i demanà a la presidenta del Parlament, Margarita Durán, i al batle de Palma, Mateu Isern, per qüestions concretes com l'estat de les obres del palau de congressos de Palma, la tramitació de lleis autonòmiques i, fins i tot, pel recent trencament del cable de fibra òptica que connecta l'illa de Formentera. Les autoritats locals també aprofitaren la compareixença posterior -amb presència de mitjans estatals- per posar èmfasi en els projectes i polítiques que els interessa destacar. Bauzá insistí que Balears fa nou mesos seguits que redueix les llistes de l'atur i gaudeix de la millor temporada turística dels darrers deu anys. Així mateix, recalcà que les Illes contribuiran que Espanya surti de la crisi. Isern féu el mateix per subratllar l'aposta de Palma per tenir turisme tot l'any.

Gràcies per venir

Tot i que el monarca es mou amb dificultat -i duu una crossa per caminar-, els responsables de les Illes insistiren a destacar el seu bon estat de salut. Bauzá, per exemple, arribà a dir que el rei està "extraordinàriament", amb bon caràcter i, com sempre, és "entranyable". Salom el veié en "bona forma". Durán advertí que camina "perfectament" i Isern arribà a dir fins i tot que "es mou amb agilitat". Tots coincidiren que el monarca és un mallorquí més, un gran coneixedor de la situació de les Balears que, a més, està molt interessat en tot el que hi passa. I, malgrat l'evident deteriorament de la imatge de la família reial que s'ha produït en els darrers anys, tots li agraïren que continuï elegint l'Arxipèlag per estiuejar-hi -malgrat que enguany només hi passarà oficialment una setmana-. Fins i tot li transmeteren que la societat de les Illes està encantada que la família reial vingui cada estiu a Mallorca.

stats