Balears 30/03/2015

Bauzá, obligat a renovar prop de la meitat de les seves cares als municipis

Per falta d'afinitat amb el president, imputacions o senzillament per fer una passa enrere, han quedat pel camí una vintena dels batles populars que començaren la legislatura

A. Cortès
3 min
Els concentrats han donat l'esquena al president en senyal de rebuig

PalmaLa campanya del PP als pobles de Mallorca presenta el lema "garantia d'estabilitat". No obstant això, sense entrar en la gestió, la realitat és que en una gran part dels pobles aquesta no ha estat la realitat institucional. Pot ser per això que dels més de 40 batles populars que començaren la legislatura, optaran a la reelecció poc més de la meitat. La resta ha quedat pel camí, i les raons són molt diverses: falta d'afinitat amb el president José Ramón Bauzá, imputacions que impedeixen anar a llistes o senzillament una passa enrere per donar pas a les noves generacions.

Alguns dels casos en què el batle que va guanyar el 2011 no optarà a la reelecció són els de municipis tan destacats com Calvià, Andratx, Manacor, Eivissa, Ciutadella i fins i tot la capital, Palma.

Per falta d'afinitat, precisament, és pel que no aspiren a tornar a presentar-se sota les sigles del PP Mateu Isern a Palma i Antoni Pastor a Manacor. La maniobra amb Isern és prou coneguda: tot i la seva popularitat, després de les diferències i tensions amb Bauzá, la junta local, controlada per José María Rodríguez, decidí no donar-li suport i el forçà a fer una passa enrere en favor de Marga Duran després d'una única legislatura. Mentrestant, en la tercera legislatura d'Antoni Pastor al capdavant del Consistori manacorí, després de rompre la disciplina de vot al Parlament per defensar el català com a requisit, va ser expulsat del partit, que a la localitat va quedar dividit entre els més pròxims al batle i els més pròxims a la direcció autonòmica. Pastor tampoc no s'hi presentarà pel seu nou partit, El Pi, sinó que optarà al Consell.

Per imputacions és pel que no podran aspirar a la reelecció amb el PP des de qui fou batlessa d'Eivissa, Mariena Sánchez-Jauregui, processada i posteriorment absolta en el cas Premsa Pitiüsa, fins al batle d'Andratx, Llorenç Suau, pel cas de l'aparcament de Sant Elm; el batle de Bunyola, Jaume Isern, per homicidi imprudent per la mort d'un jove electrocutat al poble, i l'exbatlessa de Sant Antoni Pepita Gutiérrez, per una querella per suposada. prevaricació i malversació.

Després trobam el cas del batle de Vilafranca, Montserrat Rosselló, que ha estat apartat pel PP per la seva imputació per una suposada prevaricació però que s'hi presentarà amb una agrupació d'electors (Partit pel Poble, PxP).

Queden enlaire candidatures com les de Tomeu Cifre a Pollença, Joan Simonet a Alaró, Biel Tauler a Felanitx i Tomeu Oliver a Marratxí, o ja imputats o amb querelles en contra que poden avançar en qualsevol moment. Malgrat no és ni ha estat batle, és el cas de José Manuel Ruiz, aspirant a la batlia de Calvià i que està imputat per una querella presentada per Canal 4 contra l'antiga cúpula d'IB3 i, tot i que la televisió privada l'ha retirada, el fiscal vol mantenir la imputació.

Qui és el batle actual de Calvià, Manuel Onieva, no optarà a la reelecció després d'una legislatura al·legant motius personals. Idèntic és el cas de Biel Serra, ja que encara que s'ha arribat a assenyalar que podria ser per diferències amb la direcció del partit, ell no ha passat d'atribuir-ho a una decisió personal.

Finalment, entre altres batles que no repetiran per divisions a les juntes locals, com per exemple és el cas de Pere Joan Jaume a Sineu, també hi ha tots aquells que no repetiran per deixar pas a noves generacions, com per exemple són el cas de Bernadí Coll a Mancor, Joan Albertí a Fornalutx, Miquel Vidal a Santanyí i Jaume Crespí a Deià –els dos darrers cediren el càrrec a mitjan legislatura–.

stats